Učitelj

565

према васпитним задацима ; те по томе има интереса: здравља, рада, научних, есттичких, моралних и религиских. (Ове две последње врсте интереса јесу најважније.

Но извесни педагози деле све интересе у две групе: интереси за природу и интереси за друштво. Но како било да узмемо деобу ових наставних интереса, главно је, да при избору наставног градива и у самој настави морамо пазити, да све оно што радимо одговара душевном развитку васпитаника, а при том морамо имати на уму: да ми тежимо, | „да створимо моралну вољу или морални карактер. Ми морамо тражити такво наставно градиво, у коме ће провејавати морално осећање, па око тог градива као центра груписати остало градиво. За ту сврху узима се историска група предмета. У ту би групу дошла још књижевност и религија. После би дошле природне науке, око којих ће да буде концентрисано сазнање о природи. Ако дакле хоћемо. правилно да одредимо наставно градиво, које ће нам помагати у највишем васпитном циљу, ми морамо све градиво концентрисати у ове две тачке. Ми знамо колико знају наши ученици при доласку у осн. школу. Ми знамо да су они то своје знање стекли посматрајући разне ствари око себе, и дружећи се са својом првом и најближом околином. Сад треба настава у школи да правилно настави своје наставно градиво на оно знање које ученици доносе. Место дружења кућњег и уличног, ми нашим васпитаницима дајемо друштво са карактерима из Историје. Ми им дајемо такве слике из нар. живота, да ће тек то друштво вредети у стварању моралне воље и карактера. На посматрање природе и на оно знање, које су васпитаници из ове групе већ донели, ми опет настављамо и у школи посматрање у истом правцу. Ту је посматрање разних природних предмета, опита, збирака итд. Изучавањем своје домовине, и у опште изучавањем Географчје, постиже се много. Управо Географија мора бити као пратилац и природне и историске групе.

После овог летимичног погледа на избор наставног градива и концентрацију, —— настаје питање: којим начином и како да вршимо испитивање наставног градива, те да оно постане права духовна својина наших ученика. То је питање о методима у саопштавању наставног градива. Метода