Učitelj

578

Напомена. Словара (= ђ), РБ је Мп (== њ)и б 5 (= џ) увео је у хрватску азбуку Ђуро Даничић. Од тих слова данас је готово потпуно усвојено у употреби слово Б 4 (==5ђ) место старијега Ој 4] и (ј гј, а остала три још нису примљена у општој употреби, него се, по правилу, употребљавају стара слова (Ц, ||; Кј, пј; 02,42). Зато смо их тако и употребили у азбуци, те треба писати: Богде, Гјибјапа, Мјесо5, пјеса, 4Хак итд.

18. Уређивање речи по азбучном реду.

Ако имамо известан број речи или имена да уредимо по азбучном реду (види тач. 16.), треба, разуме се, на прво место да дођу речи које почињу са а, затим оне са 6, па са 8, са 2 итд.

Ако. има више речи које почињу истим првим словом (пр. Миодраг, Марко, Момир), онда треба узети у обзир, поред првога, и друго слово, па према њему одредити која ће реч доћи раније а која доцније (Марко, Миодраг, Момир). Ако је једнако и прво и друго слово (Михаило, Миливоје, Мића), онда треба узети у рачун, поред њих, и шреће слово, па према њему одређивати место појединих речи (Миливоје, Мића, Михаило). Ако је једнако и треће слово (Милутин, Милош, Милан, Миленко), онда треба речи уредити по чешвршом слову (Милан, Миленко, Милош, Милутин) и т. сл.

Ако се уређују имена и презимена — то је најчешћи случај —— па су имена или презимена једнака (н. пр. Александар Протић, Александар Дамњановић, Александар Митровић, Александар Богдановић), треба уредити имена или презимена која нису једнака; а која су једнака, додавати онима што су неједнака (Александар Богдановић, Александар Дамњановић, Александар Митровић, Александар /Тротић).-

Ако су пак и имена и презимена једнака, онда се разликују по очеву имену, које се пише (скраћено на једно или више слова) између имена и презимена (н.пр. Милан К. Петровић, Милан Љ. Петровић, Милан 7. Петровић); а ако су им и очева имена једнака, онда се разликују према годинама старости („старији“, „млађи“) или по рангу („први“, „други“, „трећи“ ит.д.).

19. Растављање речи на крају текста.

Кад се при писању на крају текста (гезр. врсте) не може написати цела реч, она се раставља тако, да се на крају врсте на-