Učitelj

944

није за децу) усвоји занимљиво поучавање (разуме се у неком раду, по неком извесном систему) у облику разговора између учитеља и деце, онда ће и настава имати васпитног утицаја за ученике. Деца ће мање учити по количини, али што науче неће лако заборавити.

А пре свега, настава да буде што више прожмана на_ционалним духом, тј. српској основној школи да је задатак дати ученику такво васпитање, како ће он доцније бити добар Србин (није потребно напомињати: добар човек, јер Србин је у исто време и човек, управо данас и не постоји човек који не припада ма којој народности).

П.

На друго место долази рад ван школе, и то пре свега рад на духовном уздигнућу околине своје. Српски се учитељ не сме ограничити да само децу у школи учи. Он мораи народ у околини својој да ава Онда ће збиља бити народни учитељ.

Да свршени ученици основне школе не би доцније заборавили што су научили, преко је потребно да се и доцније баве књигом и писањем. 'Потребно је да имају где читати дневне листове, а исто тако да могу часописе и књиге узимати на читање Другим речима, у селу треба да има читаоница и књижница. Покретач мора бити учитељ, уз сарадњу својих бивших ученика, са којима би у договору радио и који би МГ и у сваком другом предузећу помагали.

Ради ширења просвете у околини, учитељ треба с времена на време да држи предавања с разговором (пошто је предавање завршено), а о предметима са којима треба да се упозна народ. Ту на прво место долази проширење оног општег образовања у српском духу, какво су свршени ученици изнели из основне школе. То је потребно да би се