Učitelj

545

учврстили основи за националну свест, коју треба стварати и развијати.

После тога долазе предавања и разговори о уредном животу и отклањању болести, о неговању деце и др. поуке; исто тако и стручна знања о земљорадњи, сточарству и др. привредним радовима. Учитељ је још дужан да ради на грађанском — политичком — образовању народном, које се састоји у знањима о задатку и организацији државе; знања су та преко потребна, да би држављанин био свестан грађанин. |

Поред предавања с разговорима, учитељ се у ширењу просвете може служити и другим срествима, као што је н.пр. растурање по народу лепих и корисних књига и књижица. Учитељ треба да је увек у додиру с народом, те сваком приликом да уноси у околину своје напредне и корисне мисли, и тако да поради на уздигнућу духа народног, на стварању и ојачању националне свести.

Не може се тражити израда каквог детаљног програма за рад на ширењу просвете у свима крајевима где наш народ живи. Учитељи у једном крају договориће се шта и како, према потребама тог краја, треба да раде на ширењу просвете. Очевидно, претходно треба да познају целокупни живот околине своје (с тога да су у непрестаној вези са дечјим родитељима и другим мештанима, и тек кад добро. упознаду потребе своје околине, знаће шта и како да раде).

Али целокупном том раду у свима крајевима српским мора бити општи циљ: стварање што јаче националне свести.

Ш.

Упоредо са ширењем просвете и стварањем националне свести мора ићи и рад на материјалном оснажењу народа. Просвета и економски напредак једно од другог зависе, једно друго потпомаже.