Učitelj

691

У овим сценама осећате живот, ви сте и видели управо такву децу, праву, не измишљену.

А после тога ако је по вољи да прочитате и овај одломак из савремене књиге за мању децу, која је имала успеха и већ више пута била штампана:

„Узалуд се умиљаваш, мило маче, не заслужујеш, ја данас нисам био добро дете, устао сам ћудљив, плакао сам, нисам хтео да се обучем. Сирота њања није знала како да ме умири, а ја нисам умео рећи зашто сам плакао, није било никаквога узрока; још је добро што ми се то ретко дешава, ја растем, почињем схватати да је стидно плакати без узрока, моја мама и њања и онако имају са мном доста бриге и посла“.

Уз то сетите се и оних мало пре наведених одломака из дечјих прича, — и дивите се њиховим писцима: са кога су снимали те слике и шта тиме намеравају да постигну »

Бајке — бајке су стварно градиво за литерарне написе у књизи за мању децу. У народним бајкама има читав низ такозваних „дечјих“ бајака, које су унеколико одвојене од осталих, а немају у себи готово ништа или врло мало митскога, и које су, може се претпоставити, и створене биле искључиво ради дечје забаве. Све у тим бајкама необично је просто, разумљиво, испричано с« приметним педагошким тактом, — и за то те бајке и треба да уђу у дечју књигу. Искрено рећи нема ни потребе стварати нове, извештачене бајке. Разуме се таленат не тражи да му се покаже пут којим ће ићи, његова особина и јест да сам себи крчи више мање самосталне путеве, и стога се можемо и морамо помирити и са ненародним дечјим бајкама, само ако су и оне тако непосредне као и ове народне. Такве су многе бајке Андерсенове и Вагнерове.

Песме су оно прво нашто се наилази у дечјој књизи и одмах учи напамет. Према томе песме морају бити безусловно добре, иначе боље да их и нема. Песме у лошим дечјим књигама веома се свиђају деци, што сам и сам често пута имао прилике да се уверим; али оне кваре дечји укус и с тога се ни у ком случају не могу трпети. Шта се можег Остаје једно: изабрати песме познатих песника, у целини или у одломцима. Једино су такве ствари здрава поетска храна дечјој души. Сваки наш песник има таквих стихова