Učitelj

751

гледајући шта за то време ради Аустрија у Босни, Старој Србији и Маћедонији где су наша браћа у ропству.

Тема о народном васпитању која ће се расправљати у Прагу, јесте не само теоријска расправа, која у себи садржи педагошке елементе него је то озбиљна студија о томе како ће се одржати народни индивидуалитет и народна егзистенција код словенских народа.

Та је тема не само сувремена и значајна него и акутна. А учитељству словенском само може служити на част расправљање њено.

На словенском учитељском конгресу, који сазивају браћа Чеси у Прагу, слећиће се прваци свих словенских учит. друштава у Аустро-Угарској монархији. Биће несумњиво доста и наших Срба учитеља из те монархије. Држимо да и Срби и Бугари из својих држава треба да узму учешћа на овој величанственој словенској манифестацији из разлога који су напред изређани.

Састанак са нашим друговима из словенских земаља, не само што ће нам у погледу наших националних тежњи и задатака бити од користи него ће нам и у нашем васпитачком раду од велике вредности бити јер ћемо имати прилике да видимо тамо у Прагу много што шта што је у педагошком погледу боље и напредније него у нас.

Још нешто.

Ако би дошао на овај конгрес већи број српских, хрватских, словенских и бугарских учитеља могао би се, по допусту времена, ту у Прагу, продужити рад започет на првој југо-словенској учитељској конференцији одржатој у Београду за време трајања свесрпшског учитељског конгреса.

Ми се надамо да ће и Главни Одбор Учит. Удружења донети о овоме састанку какву одлуку о којој ће известити управе учитељ. друштава у Србији а за сада упућујемо читаоце нашега листа на дневни реди програм

рада на Словенском Учит. Конгресу, донесен у белешкама,