Učitelj

823

жења искључи.... Њој не треба да је место ни поприште на учитељским скупштинама. Учит. Удружење по своме задатку и циљу има да удружује и мири учитеље а не даих раздружује и раздражује. Под његовом заставом треба да су прикупљени учитељи без разлике политичких гледишта, да су сједињени једном мишљу, једним принципом и једним жељама. Ван удружења нека се управљају и опредељују, како хоће и како им налаже њихова савест, али у Удружењу треба да смо сви једно и да смо сложни као браћа.

Учитељско Удружење је стекло до сад доста угледа и поштовања с тога што је поглавито управљало свој рад "на потпомагању напретка народног живота. Ми нисмо овај капитал, што га данас имамо, стекли само од наших улога већ нас је помагао Народ Српски својим обилним средствима. Али Народ Српски није давао свој новац Учит. Удружењу ради каквих политичких и других смерова већ што је веровао да ће учитељи тим новцем вршити хумане, патриотске и моралне циљеве, ширити просвету и јачати културу народну...

Творци нашег Удружења, при заснивању његовом, имали су на уму да учитељство може само тако напредовати и одржати се у тешкој борби ако буде удружено, ако буде сложно и еманциповано од сепаратистичких погледа и тежња. С тога је збиља за пример и дивљење она слогаи сагласност, која је владала међу члановима удружења првих година његовог живота, све је тада дисало једном душом и било задахнуто једном мишљу. А сада2 Шта видимо: Долазе људи да се пребројавају на учитељским скупштинама по политичким гледиштима; долазе да сеју раздор, мржњу и заваду; долазе да се прегоне чија ће већина бити, да се боре: ко ће заузети часништво скупштинско, ко управу удружења.

Кад је разговор већ о политици учитељској да кажемо и о томе коју.

55%