Učitelj

825

Према овоме учитељска политика — то је, дакле, про светна политика земаљска.

Нека учитељи припадају којој хоће политичкој странци, нека се опредељују по својим убеђењима и политичким гледиштима како хоће — али они треба на првом месту да су учитељи и да су себи и својим друговима најближи.

Нека учитељи посећују своје политичке зборове и агитују на њима како год хоће и како налазе да треба, али нека при истицању посланичких кандидата, почасних места и других положаја у странкама увек истичу и залажу се за оне кандидате који ће бити учишељски џ лаколски пријатељи, који ће у свима приликама залагати се за школу и учитељство, за просвету и њен напредак.

Ето то треба да буде наша учитељска политика и наш учитељски програм.

На скупштинама нашег Удружења не сме се појављивати никаква друга политика до просветна политика. И за часништво скупштинско и за Главни Одбор треба бирати најбоље људе, без разлике политичких погледа, наше најјаче снаге, који ће се залагати и пером и делом за школу и учитељство и бранити њихове интересе ма од кога они били угрожени.

Ми се морамо удруживати, јаче збијати један уз другог на нашим скупштинама — а не раздруживати и мразити.

Одстранимо сваку амбицију, личну нетрпељивост, суревњивост и партизанство па, руку под руку, сложно у Београд на скупштину.

У то име Бог нам помогао !

Добро сте дошли!

Размена учитеља о школском одмору.

Учитељски живот има, додуше, радосних тренутака, али има их и горких. Да буде што више радости и среће

у њему, а што мање горчина и невоље, то треба да је