Učitelj

ПЕДАГОШКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ШКОЛСКИ МУЗЕЈИ 229

Библиотеком се могу користити сви учитељи и педагошки писци, као и ђаци учитељских школа и слушаоци педагогике на универзитетима у Немачкој и Аустрији. Књиге се могу и слати на страну (сем енциклопедија и речника и Т. д.) само су дужни они у којима се има вере и књиге потражују платити за одашиљање и повратак извесну таксу. Учитељи у Лајпцигу имају права држати књиге 4 а из унутрашњости најдуже 8 недеља.

Интересантна је статистика читача ових књига из Лајпцишке библиотеке. 1873 било је њих из Лајпцига који су се служили с књигама само 6 а из унутрашњости. 2 — 8, после 10 год. 1882: 265 и 327 — 592 1891 године џак износио је број на 2026. Укупно од 1873 до 1891 износио је број 14071 лица који су се служили овим књигама. Они су прочитали 57. 192 свеске.

Управу библиотеке чини одбор од 5 лица на челу кога је директор библиотеке.

Тај одбор бира Лајпцишко Учит. Удружење, којему припада и врховни надзор над Котетиз 5ипо-ом.

Умчари ћна М. Станојевићева учитељица,

ПОУКЕ ИЗ СРПСКОГА ЈЕЗИКА.

67. Началник или начелник 2 О

У последње време врло се често говори и пише началник, началство. То је погрешно. Старословенско илуалљннкђ (дих рплсера) и маталљстко (и Ишт, ппрепшп) могло је дати у српском језику само начелник, намелство. Облици началник, началсшво почели су се ширити по црквеном (руско-словенском) изговору из црквених књига. Да ово нису српски облици, показују облици у старом српском језику: начелђникђ (рппсерз), начелђство (ппрепиту), начело (штит), начелљњђ (рппатран5), начелђствовати (ргаеззе) [ „Рјечник из књиж. стар. срп.“, стр. 129. и 130.

Зато пиши: начелник (а не началник), начелство (а не началсшво). 68. Овладати или обладати 2

Овај је глагол сложен из предлога об (ст. слов. обљ) и глагола владати. Али, кад год се у српском језику деси об испред