Učitelj

ПОУКЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 288

30. Чески или чешки г

Врло многи пишу чески. То је по чешком изговору; јер се у чешком језику грлени сугласници испред непчаних самогласника не претварају у непчане сугласнике (као у српском језику), него у зубне, те од старинскога "чехвсквш постоје сезку. Међутим, у српском језику то може дати само чешки (чешњскви = чешски = чешки), а никако чески. Па и у старословенском језику имамо само уешћекћи.

Пиши, дакле: чешки (а не чески), Чешка (а не Ческа). (Наставиће се.)

Београд. Жив. Н. Стефановић, проф.

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА

Предавање из геометрије у |У разреду

Разговор о коцки

Ова ствар, коју сам вам овде донео, друкчије се још зове и геометријско шело. Знате ли име овом геометријском телуг (коцка).

1. Са коцке се можемо много чему научити. Овај њен део, по коме ћу у различним правцима повлачити прст и који можемо шаком поклопити, зове се површина. Колико је таквих површина на коцки» — Да бисмо се с њима боље упознали, ми ћемо их мало дуже разгледати. Како бисмо назвали ову површину (коцка стоји на столу с једном површином напред), што је вама окренута» (Предња површина). А ову површину наспрам предњег (Задња површина). На којој страни коцке се налази ова површина (учитељ показује на десну); Како ћемо је због тога назвати» — Како се зове површина наспрам десне» (Лева. Јесмо ли до сад помевули све површине» (Нисмо). Још колико имаг — Где је површина на којој стоји коцка» — Како ћемо је назвати (Доња површина). Зграда стоји на темељу, основу. Онда како можемо друкчије назвати доњу површину» (Основна површина, основа). Још нам остаје једна површина, којој нисмо дали име. То је она на-