Učitelj

264. уши тТЕЉ

спрам доње. Како да јој дамо име (Горња). Дакле, како се зове ова површина» — Ова» — Оваг — Покажите горњу, задњу, десну површину и т. д.

Ако бисмо замислили нашу учионицу као коцку, онда која је површина патос, таван, зид, на коме су прозори > (Доња, горња, лева) и Т. д.

Сад ћемо говорити о томе, како површине стоје, 0 њиховом. правцу. У ком је правцу, на пример, десна површина» (Она се пружа оздо на више, или озго на ниже). Овде за овај гајтан су завезани моји кључеви. Кад пустим кључеве да висе, затегнути гајтан показује правац, који имају и више страна коцкиних. Колико и које странег — Пошто и ми имамо исти правац кад стојимо усправно, то ћемо га назвати усправан. Покажите ствари, које имају такође усправан правац! (Зидови, дрвеће, нарочито тополе, јеле, борови). Погледајмо сад правац основне и горње површине! Оне се не пружају озго на ниже, него су свуда једне висине. Исти правац показује и полуга на теразијама, кад је у оба таса једнак терет. Кажите које још ствари имају положен правац! Патос, таван, вода у бари. Како мирна вода најбоље показује тај правац, то се ђ зове и водораван. Пружите обе руке усправно, водоравно !

За четири стране коцкине (леву, десну, предњу, задњу) нађосмо да стоје усправо, да се пружају озго на ниже. Али гледајте како се предња и задња још пружају с лева у десно, а лева и десна страна још с преда назад (повлачити прстом). Ако хоћемо; дакле да означимо тачно правац једне површине, онда није довољно да се каже један правац. Колико је потребно» (Два правца). Зашто» (Што се површина пружа у два правца). Ако, на пример, хоћу да означим прстом какву површину, онда ћу њиме повлачити само у два главна правца. У која два правца ћу повлачити на предњој и задњој површини» (Одозго на ни ниже и с левау десно). А у које ће се правце повлачити на горњој и доњој површини # А на левој и десној» — Дакле колико праваца простирања има површина» — Поновите: Ова два правца се зову дужина џи ширина. Показати их (а нарочито да падну у очи код усправних површина) као основицу и висину: код усправних површина један се правац зове висина. Све стране скупа чине површину коцке.

У колико се праваца простире коцкаг — Ја ћу ове правце још једном показати повлачењем прста. Коцка се пружа с левау