Učitelj

из школског РАДА 935. •

десно, озго на ниже и с преда назад. Колико је то праваца » Понови ту реченицу! (Коцка има три правца простирања). Како. зовемо простирање озго на ниже» (Висина). Како ћемо назвати простирање с преда назадг — А оно с левау десно 2 Дакле која су три простирања > (Дужина, ширина и висина). Ова три правца видимо не само на коцки, већ на свима стварима. Ево читанке! Покажите на њој три правца простирања! А код орманар ит. д.

Ја ћу опет вући прстом по коцки. Сад морам да престанем. Зашто не могу и даље на коцки да повлачим у истом правцуг 1 где нешто застаје, јесте његова граница. Где су границе читанке, ормана, табле — Чиме се коцка граничи» (Површинама). Шта је дакле површина 2 (Граница тела). Можемо ли с коцке скинути површину» — Површина није то исто што и покривач (кожа или љуска), већ је оно место на телу, које се с поља налази. Површина нема дебљине, а кожа или љуска, ма биле најтање, имају. Покажите површину траве, снега, песка, ливаде, воде! Најочигледнији је пример за то сенка.

Свака коцкина страна нема нити испупчења, нити удубљења, она је равна и ми је зовемо равнина. Равнина је површина, "на којој можемо у свима правцима повлачити праве линије.

9. Оно место, где се две површине додирују, зове се ивица. Ивица је оштра и сече руку и по њој не можемо вући прстом у свима правцима, него само у једном. Свака ивица задржава први правац, она је права. Сад ћемо бројити ивице на коцки. Колико их је» (Дванаест). Потражимо место, где се налазе: Где је ова ивица > (Учитељ показује на пр. предњу горњу ивицу). Горе је А ове овде» (И оне су горе). Али ми морамо још нешто рећи, да бисмо их тачно одредили ! (Лева горња, десна горња, задња горња). Колико ивица иду усправо 2 Које су» Колико иду положено > Које су > Казати имена! Покажите ивице, које показују: а) висину, 6) ширину, в) дужину коцке! Колико ивица има свака површина 2 Колико се површина додирују у једној ивици» Шта чини ивица код површинер (Њену границу). Да ли се може одвојити ивица од коцке или површине» Зашто не» — На ивици се види само један правац простирања (дужина). Каква је разлика у простирању између ивице, површине и тела» Зашто називамо коцкине ивице правима 2 (Што задржавају свој правац). На који начин гледа столар лењир, да ли је правг —

Кад погледамо како између себе стоје две напоредне ивице,. на пример предња-горња и предња-доња (а растојање њихово мо-