Učitelj

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 219

па отпуштен — има права на станарину, а ако је стављен у пензију — нема.

6). да ли има права на станарину учитељица којој муж није чиновник а седи у другом месту.

По решењу Државног Савета чл. 16. зак. о народ. школама под „службеном потребом“ не разуме се само чиновник већ и сваки други грађанин који има потребу да станује у другом месту те према томе учишељица и ако јој муж није чиновник има права на станарину кад јој није муж у месту њеног становања.

2) Решење Државног Савета о оглашавању учитељског места за упражњено.

Претписом Г. Министра просвете и црквених послова од !. октобра 1904 год. Пбр. 17879. премештена је по службеној потреби г-ђа Наталија Николићка, уч. у Бељини, окр. београдског, за учи. тељицу у Вајузи, округа крајинског. Г-ђа Николићка није се у одређеном року јавила на ново опредељење те је г. министар на основу извештаја среске власти донео одлуку да јој се на основу чл. 47. зак о народ. школама огласи место за упражњено.

Кад јој је ова одлука саопштена, она је молбом својом од 3. октобра 1905 г. молила г. министра да је изволи решењем известити о томе:

1., шта је урађено по њеној молби од 17 маја 1904 г. којом се јавила на стечај за попуњавање учитељских места, и

9., је ли и где те 1904 г. добила премештај, пошто је њено место у Бељини попуњено.

Г. Министар просвете усвојио је ову њену молбу и решењем својим од 5. новембра 1905 год. Пбр. 18809. известио је г-ђу Николићку, да он — г. Министар — није ништа предузимао по њеној молби од 1904 год. јер је комисија за грађење учитељског распореда одбацила њену молбу, пошто је за места, која је г-ђа Николићка у поменутој молби тражила, било јачих кандидата Према овоме, а пошто је г-ђа Николићка остала без места, јер је њено досадашње место Бељина, попуњено другим кандидатом. — то је г. министар доцнијим својим претписом преместио г-ђу Николићку по службеној потреби у Вајунг, окр. крајинског.

С овим решењем г-ђа Николићка није била задовољна, већ је противу истог изјавила Држав. Савету жалбу наводећи у жалби да јој горњи премештај нијс саопштен.

Државни Савет одлуком својом од 26 септембра ове год. Бр. 5531. нашао је да ожалбено решење не одговара закону са ових разлога :

„По чл. 47. закона о народним школама од 1904. год. наставнику се оглашава место за упражњено, и сматра се да је оставио учитељску службу, ако не оде на нову дужност у року

18