Učitelj

х“ ТУКГРЕЈБ

ОРГАН УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА У КРАЉ, СРБИЈИ И СВИХ СРПСКИХ УЧИТЕЉА

Излази месечно у све- ЦЕНА ЈЕ ПИСТУ:

скама од 5—6 табака Београд, | Декембар За чланове Учитељског

1908 Удружења 5 динара, а за

| о . остале 10 динара годи-

О ЗА 1 Ма шње. За српске школе и гајнику : лавнога Одоора учитеље ван граница а рукописи уреднику Свеска У, Год, ХМ, | Краљ. Србије 6. кр. год.

Власник, за УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ. УРЕДНИК ПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА МИХ. М. СТАН ОЗЈЕВИЋ УРОШ БЛАГОЈЕВИЋ УЧИТЕЉ У БЕОГРАДУ.

+ М Ћ. МИЛИЋЕВИЋ

Кад овај број „Учитеља“ дође у руке његовим читаоцима, биће им већ свима познато, да се наш уважени и широм целога Српства добро познати првак књижевни Милан Ђ. Милићевић не налази више међу живима.

Милићевић је 4 јуна о. г. био напунио 77 и узео 78 годину. А пре седам година, 4 јуна 1901, он је имао ретко славље: седамдесет година живота, педесет година књижевнога рада и равно стотину штампаних књига својих.

Задржавајући право да другом приликом говоримо много више о Милићевићу као књижевнику уопште ио Милићевићу као педагогу, ми ћемо овом приликом поређати само оно чиме је он задужио школу и основну наставу у нас и за шта му оне дугују своју вечиту захвалност.

Милићевић је и сам почео каријеру своју као учитељ. Пошто тада не беше у Србији учитељске школе, то је он · свршио Богословију и постао учитељем у Лешници, где је 1851 године написао прве своје штампане редове (допис о смрти Пере Тривуновића трговца). Одатле па за педесет година, до академика и државног саветника, велики је про-

УЧИТЕЉ 19