Učitelj

622 УЧИТЕЉ

успело да деца образују правилне мисли, с радошћу ће опазити наставници како расту говорна окретност и разумевање говора код деце. Доцније, у старијим разредима деца науче говорити, говор је школован. Деси се који пут, код млађих наставника и чешће, да дете употребљава имена појмова пре но што је образовало појмове и у том случају се наставник често превари и процени вредност дечјег говора, исказаних мисли (и ако нису јасне детету), те у настави похита, после чега се редовно јавља неуспех. Наставник, оцењујући говор својих ученика, мора бити веома обазрив и пажљив, да тај говор не буде само гола кора речи, већ да се и језгро њихово (речи) разуме; да исказивање мисли прате правилно образовани појмови, којих су речи само знак, правилне закључне, расутке. Један део онога што очигледна настава може припомоћи циљу: правилног исказивања мисли, овде смо укратко изнели, остављајући да о другим тако исто врло важним стварима из очигледне наставе говоримо другом приликом и више и исцрпније. На крају укратко:

1. Очигледна настава је темељ целокупној настави. Не знање добијено у голим речима, већ добијено разматрањем ствари, чулима. Фихте је потпуно у праву кад вели: „Ја велим ко хоће што пре да позна реч, држећ' да је своје знање обогатио чим ју је научио, тај баш никако не излази из царства магле и само се пашти за распрострањење тога царства.“ Основну мисао из које је поникла очигледна настава дао је Бако Веруламески, опредељујући очигледност као клицу, као полазну тачку, као живетно начело сваког умног развијања и сваког изучавања. Коменски је пак први основао методу очигледне наставе.

2. Потребно је пробудити код деце пажљивост и гогор му одрешити; од тога двога у многоме зависи напредак наставе. С тога су у млађим, нарочито у 1 разр. потребна вежбања у посматрању и говору. „Способност разматрања је основна моћ еваком истинском умном образовању, аи вежбања у говору, јер се друкчије не може сазнати да ли су дечије преставе правилне, ако децу не доведемо до тога да своје преставе и мисли говором исказују. Вежбања, дакле, у А и поверењу јесу. основа свој настави у основној школи..