Učitelj

628 УЧИТЕЉ

Школски буџет саставља школски одбор. Он иде на преглед и одобрење окружном школском одбору, који га може и изменити. Одобрени школски буџет уноси се у општински буџет, без икакве измене, као општински издатак за издржавање школе.

Наплату и исплату школског буџета вршиће пореско одељење и то овако: општина која се издржава од својих редовних прихода, (која дакле нема приреза) предаваће пореском одељењу, крајем свакога месеца по МИ цело: купног школског буџета, а по потреби и више. Оне пак општине, које се не издржавају од својих редовних прихода, већ имају прирез, т.ј. издржавају сз прирезом, дужне су, при наплати пореза од сваког примљеног динара, одвојити за школски буџет колики буде проценат (5%/,, 89/, ит.д.) па га завести у нарочиту рубрику у дневнику касе, а при предаји пореза пореском одељењу, дужне су положити и сав наплаћени школски прирез, кога ће благајник пореског одељења такође завести у нарочиту рубрику свог дневника касе. Благајник пореског одељења, ради контроле, дужан је увек израчунати да ли је према. целој суми наплаћеног пореза и проценту школског приреза дотичне школе, наплаћен сав прирез, па ако није дужан је о томе известити управника пореског бдељења, који ће за ту незаконитост казнити општинског благајника.

Овако наплаћени школеки прирез благајник пореског одељења предаваће сваког месеца школском благајнпку, који ће у његовом присуству записати у свој дневник касе колико је примљено приреза, па ће то оба ова благајника потписати.

Ето у овом смислу сам ја предложио учитељској скуп: штини купљење и предавање школског приреза.

Сад да објасним како се по овом мом предлогу, има рачунати школски прирез.

Кад неко донесе за порез, рецимо 15 дин., а школски прирез је у тој општини, рецимо 6%; онда ће општински благајник наплатити од еваког дин. 0,06 пара за школу, што. чини 0,90 д. п, па ће ових 0,90 п. завести, на име тога човека, у нарочиту рубрику за школски прирез, а остатак од 15 дин. (14,10 дин.) распоредиће и завести у остале „рубрике дневника касе.