Učitelj

ЈОШ НЕШТО О ИЗДРЖАВАЊУ НАРОД. ШКОЛА 627

од детета тачно познавање ствари о којој говори; тачно појимање појава и др. околности, које прате ту ствар и онда се надати и правилном исказивању мисли о том предмету. Не предусретати дете грубо при погрешкама у исказивању мисли. Дати деци слободе, која ће им одрешити језик и љубав к учитељу. — Допустити деци запиткивање, ако ће и често, о ствари која им није јасна. Згодним питањима изазвати децу да наводе познате туђе мисли о неком предмету или појави и да то примењују на познате њима ствари и појаве.

(Свршиће се)

Ђ. С. Којић, учитељ — Београд.

Још нешто о издржавању народних школа.

У 2 ев. „Учитеља“, за ову школску годину, изашао је о овој ствари врло леп чланак од Ст. Н. Д. Штета је само што није изашао крајем прошле школске године, те да чланови удружења чују и ово исцрпно мишљење пре доласка на овогодишњу учитељску скупштину, на којој је расправљано ово питање.

Поред овога питања у истом овом чланку писад је расправио и друго једно исто тако важно питање, или боље рећи: запуштену ствар у нашим основним школама, а то је: неуредно долажење ђака у школу.

Овогодишња учитељска скупштина о овој првој теми (издржавање школа) усвојила је мој предлог, али како он, у записнику скупштинског рада (1. ев. „Учитеља“). није изашао потпун, већ крњ, и без мотивације:, то ћу ја, поводом ове ствари, овде изнети то своје мишљење, које је и скупштина усвојила, а није потребно за сад још писати о томе после летошње екупштинске дебате и после овог чланка Ст. Н. Д.

Дакле, ја сам предложио, и учитељска је скупштина, је усвојила, овај мој предлог:

1 Овај предлог изашао је онако како су га секретари екупштински у записницима забележили. А кад се зна како се на скупштинама нашим због брзине раде многе ствари махом површно то је отуда и овај предлог испао скраћеч.

40%