Učitelj

ШКОЛСИ МУЗЕЈИ, СТАЛНЕ ИЗЗОЖБЕ УЧИЛА 638

штену децу, сиротишта барона Јелачића на Јосиповцу у Загребу, модели шегртеких школа, слојд шведски и дански ит. Д.

У соби бр. 2. смештени су везови за женски ручни раду ошште, народне ношње из разних крајева Хрватске, уметн. везови и радови женске радничке школе, манастира милосрдних сестара у Загребу и др.

У соби бр. 3. смештена су средства за очигледну наставу и природне науке, и школске вртове.

У соби бр. 4. су модели за школски намештај и учила. Ту су и планови школ. зграда фотографије појединих школа, статиетички ПРСНО и прегледи школства, слике из школ. живота идр.

У соби бр. 5. је књижница. На средини собе је архивалија а поврх ње је збирка новаца кованих у Хрватској, спомен-колајне за разне и пригодне прилике у Хрватској, ученичка одликовања споменице учитељских скупштина и др. Ту су и слике заслужиих покојника за школу и учитељство, школски печати, ученичке похвалнице, рукописи методичких дела, ношња некадашњих граничарских учитеља итд. Предмети музејски распоређени су по овим струкама 1 Веронаука, 1 Почетна стварна обука, ШП Јевико-_ словна. обука, ТУ Рачунство, У Геометријско цртање, УТ Земљопис, МИ Повјест, УШ Природопис, 1Х Физика, Хемија, Технологија, Х Краснопис, ХГ Цртање, ХП Певање и глазба, ХШ Гимнастика, ХЈУ Господарство и кућанство, ХУ Ручни рад за дечаке, ХМ] Резултати обуке у слојду, ХУП Прва хрватска школска радионица у Сиску, ХУШ Хигијена, ХТХ Забавиште, ХХ Зем. сиротиште на Јосиповцу ХХГ Школа за запуштену дјецу у Загребу, ХХП Узгој слијепе дјеце, ХХШ Узгој глухонеме дјеце, ХХУ| Шегртске школе, ХХУ Отручне школе, ХХУТ Народне ношње и узорци женских народних радња, ХХУП Збирка Љубице Кутенове. ХХУШ Кр. зем. стручна шк. у Загребу, ХХЛХ Женски ручни рад у пучкој школи, ХХХ Уређење школства, ХХХЛ Узгојне играчке, ХХХП Уученичка одликовања, ХХХШ Пригодне слике из школског живота, ХХХЈУ Школски печати, ХХХУ Дипломе, ХХХУМ] Споменице на свечане учитељске згоде, ХХХУП Слика покојника, ХХХМУШ Новци ковани у Хрватској, ХХХЛХ Спомен-колајне на разне пригоде у Хрват, и Славонији, ХЛ Различити историјски школски предмети ХП Уреси, слике и кипови.

Власник хрватског школског музеја је хрватски педагошкокњижевни збор који њиме и управља. Он бира из своје средине