Učitelj

6594 - УЧИТЕЉ

чувара музеја који обавља административне послове, води инвентар и рукује књижницом.

Музејске књиге су ове: 1. инвентар свих ствари у музеју (он се састоји из 4 књиге).

9. Пословни запасник, који садржи податке о свему што се администрације тиче.

3. Књигу наруџбина, у коју се уписују све наруџбине учила које школски музеј набавља за поједине школе.

4. Књигу полажајника, т.ј. књигу у коју се уписују посетпоци музеја и

5. Књигу даровашеља, у коју се бележе редом имена дароваоца музеја.

Средства којима се издржава музеј ова су: а) помоћ, коју даје хрв. зем. влада, 6) помоћ корпорација, установа и приватних, в) дарови, г) провизија која се добија за посредовање учила које музеј поручује појединим школама, д) предузеће што их хрв. пед. књ. збор предузима у овој сврси и ђ) потпора хрв. пед. збора. Приступ у школски музеј допуштен је четвртком и недељом. Учила, из музеја дају се на реверс школама и појединцима само на проучавање и пробу ла не и на сталну употребу.

Књижницом музејском имају права служити се само чланови хрв. пед. књижевног збора.

Број свих предмета у музеју износи са покућанством 4985 у 41 збирци, чија вредност је прецењена од 59.224.50 круна.

Историјска књижница броји 895 дела са ХХУП фасцикула. Вредност свих књига прецењена је 2555 кр. 60 ф. отште педагошка књижница броји пак, ХХУУШ фасцикула, са 1846 дела које вреде 8288 круна.

Књижници музеја додан је и „Архив“ у коме се чувају разни рукописи и исправе које се односе на проучавање школства у Хрватској и Славонији. Предмети су ови јасно ређани у 10 збирака овим редом: рукописи — дела — појединих школ. писаца. или знаменитих личности у опште; записница школекпх наредаба;. школске споменице; поједине школ. наредбе; школске сведомбе;. сведоџбе оспособљења, за учитељску службу; разни школски списи; почасне књиге; службени спиви и исправе појединих лица; разно.