Učitelj

из школског РАДА 637

Обухватање. 1. 1. Делови биљке: изданци ит.д. 2. Плод. 3. Мати и кћери. (главни корен и изданци). П. Упоредити трешњин и јагодин плод. 11. Нацртати изданке, лист, плод.

Извод. из свега овога. Јагода је: 1. сочна биљка, која се размножава изданцима (корени постали на самом стаблу). 2. Залисци при основи дршке. 3. Чашице и крунице састављене су по

5 листића, слободних међу собом. Прашника много нараслих на чашици.

Систем. Јагода је ружичаста биљка. Таквих биљака има много: стеже, суручице, купине руже, шљиве јабуке.

Примена. Како се јагоде размножавају у градинама2 На којим биљкама се још може видети цвет и род у исто време као код. јагоде. Које су биљке сличне с јагодама“ Које се размножавају изданцима #

После овога предавања треба водити разговор о значају изданака у опште и код којих се биљака налазе.

М. Станковић, уч. Стублине. Предавања из рачуна у четвртом разреду.

(Наставак) .

Код нас у рачунској настави преовлађује у главпоме дел распореда наставне грађе. Први је — о коме смо и раније говорили — рад по видовима, који је у духу Бема, Книлинга и Кера онако. лепо разрадио у својим рачуницама поч. Ст. Д. Поповић, Други је познати Грубеов, монографиски начин, у коме се прелази број по број и на сваком броју прелазе све четири рачунске радње.

Монографиски поступак у предавању рачуна је шаблонски. На крају крајева он постаје досадан и учитељу и ученику п убија вољу и интересовање за наставом. Пошто се овде једновремено раде сва четири вида, то се код слабијих ученика ствара збрка појмова, те тешко разликују једну рачунску радњу од друге. Као. што се види, по Грубеу се све тешкоће уједном савладају; ту се и поимање количина и рачунање с њима врши у исти мах.

Начин Грубеов, који је на Западу већ застарио, у нас се још одржава, па сматра и као новина! По њему су писана предавања, методичка упуства, па и уџбеници за осн. школе, Неки од наших методичара покушали су да га мало реформишу и усаврше препоручујући рад по бројним групама, у ТУ р. нпр.: прво се раде сва. четири вида у обиму бројева од 1000—1500 па од 1500—8000 итд.