Učitelj

664 УЧИТЕЉ

Истина је да је неопходно био потребан надзор и у нашим средњим школама јер га оне готово нису ни имале до сад. Овај надзор који су вршили ди. ректори био је више дисциплински. Директори, заузети својим административним

и финансиским пословима, могли су само водити рачуна о томе како подручни

им наставници походе школу и цркву, наређивали замену, председавали седницама професорског савета, расправжали разне спорове и општилн са разредним старешинама у опсегу законских прописа. — А друго ништа.

Директори су мало водили рачуна о васпитању омладине, о методичком раду појединих наставника и о успеху који су постигли ученици у дотичним разредима, те да би могли покретати живље напредак школскога живота. Отуда се и могло видети: да у појединим средњим школама у извесним разредима по 2/3 ученика из појединих предмета добијају слабе оцеле; да се извесне експерименталне науке предају без икаквих очигледних средстава, потпуно вербално; да се језици уче без икаква метода; да ђаци који дођу до матуре по два пут на њој падају итд. Што се тиче васпитне стране, примене наставног градива и употребе ходегетичких средстава, о томе не треба ни говорити.

Дакле са овог гледишта добро је што се помишља на увођење стручног гезр. педагошког надзора у средњим школама.

Али сад настаје питање ко ће овај надзор вршити

Гл. професори Универзитета могу контролисати научну страну у предавањима појединих наставних предмета -— али то није потребно, пошто су наставници средњих школа своју стручност и способност доказали државним испитима. Што се тиче методичке стране, 0 томе они не могу ништа рећи, као год што ни професори ередњих школа који се одређују за надзорнике учитељима, основних школа. Педагога — немамо.

И овде су дакле у праву г.г. професори средњих школа што се буне противу надзора који није инструктиван и није стручан — педагошки.

Ну ова ствар, ма како се свршила, за нас учитеље је једна добит којој ми треба да се радујемо. Јер,

1. Ми смо непрестано доказивали да је надзор који се натура основној школи од нестручних људи, људи који не познају основну школу и методику предмета осн. школеких — не само непотребан већ и штетан а професори средњих школа су тврдили противно;

2. Ми смо доказивали непрестано да је надзор свуда у свету комплетује из реда оних радника који раде извесан посао и познају га директно а не кроз ограду или на туђе очи, а то нам се оспоравало.

8. Да је педагогика главна наука, о којој наставници и средњих школа као и основних морају да воде рачуна и да није довољно само давати знање омладини већ та знања треба да служе само као средство за образовање нај-

вишег васпитног задатка, и да на томе гледишту нису сад учитељи — усамљени. %

Учитељи у борби против туберкулозе. — Учитељи су у народу,а учитељи могу већ и на децу утицати, да се из малена науче, како им се ваља јектике чувати. А да тај посао изврше онако како би ваљало, потребно је да се и они сами у томе питању поуче вели орган друштва за чување народног здравља — „Здравље“ у свом 3. броју од ове године. С тога је последња међународна конференција противу туберкулове препоручила свима државама да у своје школе нарочито учитељске уведу и предавања о тауберкулози. Год. 1907.

кре.