Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 763

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А. РЕФЕРАТИ

Тће Рзусћојову апа Редавову ој Кеафпг, фића Кетео ој ће На зћоту ој Ккеафтд ата Ттитд ата ој Мећоаа, Тела, ата Нудфепе тљ Реааб, Психологија и педагогија читања, с прегледом историје читања и писања “ метода, текста и жигнјене у читању.“ ђу Едтипа Вигке Нџеу, А. М. Р.. П. Ргојгезог ој Рзусћојосту апа Едисаноп ја (ће Мезфбеги Џпјуегању ог Реппвујуашја, Ме Јогк, Тће Маст ап ботрапу, 1908. Цена: 1:/: долара, стр. ХУГ— 469. -

Ово је дело управо дошло у згодан час. Оно је прво по св)јој врсти — то је прва методика о читању написана на темељу експерименталног испитивања. Ера експерименталне дидактике и методике тек сада настаје, а експериментална педагогија учинила је већ своје.

Ова књига Пт. Хјуа дивно је написана и врло згодна за учитељске потребе. Ко иоле знаде инглески треба да ју набави, јер је популарно написана и богато илустрована, а цијена је при том релативно мала.

Књига је подељена у четири главна дела:

1. Психологија читања (9 глава).

П. Историја читања и метода читања (4 главе).

ШП. Педагогија читања (6 глава).

ТУ. Хигијена читања (2 главе). |

Глава 1 имајући облик увода, 6 ви се са мистеријама и проблемима, читања од својих почетака у Вавилонији, Египту и Крети пре 7.000 година.

Глава П говори о раду ока у читању. Као што је познато, око не само да се континуирно креће у читању, већ и са сукцесијом брзих, кратких покрета, са обично једним непрекинутим повратним покретом. У погледу на однос (брзину) покрета, акцептовани су резултати проф. Дирборна, који се служио Доџовом методом фотографског регистровања.

Глава 11 испитује количину читалачког градива, које“ се перцепирало ва време паузе читања. То су мерили (са прилично конгрујентним резултатима Ердман и Доџ, Месмер, Кешел, Цајфлер и други. Оно се мења већ према томе какво је читалачко градиво. Постоје ограничени фактори п с обзиром на структуру (састав) и функцију (рад) ока и у погледу на психичку страну.

49%