Učitelj

278 УЧИТЕЉ

читању узимати грађу из осталих наст. предмета. Време трајања рада да буде до месеца марта. Радно време да буде четвртак, како би недељу и празнике имали за одмор. Учинио сам предлог Г. Министру Просвете и ако Г. Министар одобри радићете и једне целе недеље у прод. школи, а за то време обуставити рад у оси. школи (за једно или два одељења, према броју наставникај чл. 22. зак. о народним школама. ј

8. Народне књижнице м чипаонице. Једно моћно средство, које потпомаже не само рад у нар. школама, него и целокупан напредак народни јесу народне, (а с њима у вези и ђачке) књижнице са родит. састанцима. Како за оствардње ових установа потребује највише воље и одушевљења, које наши учитељи у довољној мери имају, то сам уверен да ће се при свакој школи установити како народне књижнице и читаонице, тако и одржавати родитељски састанци. Нарочито вам скрећем пажњу на родитељске састанке, пошто се истима могу користити и неписмени. · Родитељске састанке најбоље је одржавати дању (празницима, или недељом) 3—4 пута годишње. У овоме ћу и сам где год могнем узимати учешћа, само ме благовремено извештавајте.

9. Насшавничка већа. Да би школски посао текао лакше, правилније и једнообразније, ми ћемо се чешће састајати и договарати на ср. и окр. већима. А да би гл. наставници на ова већа долазили што спремнији, дневни ће се ред благовремено објављивати. Постараћу се да г.лг. наставници за долазак на ова, већа добију и попутнину. ,

Саодштите овај акт свима наставницима-цама те школе. Скрените им пажњу да у дужности буду савесни, па ће у мени наћи искрена друга помагача и заштитника.

– Школски надзорник,

Милан Рабреновић. Школски надзорник

Бр. 1719

14. октобра 1909. год. Шабац.

УПРАВИ ВИ НОЛЕ ве сан а а а пе 6

Да бих помогао наставницима-цама у правилнијем и прегледнијем вођењу дневника касе, дневника рада, плана лекција, састављању буџета и год. рачуна шаљем вам ове формуларе и напомене, које ћете саопштити додичним наставницима-цама.