Učitelj

из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 2144

то доликује народним васпитачима, онда ће то моћи мање према својим ученицима. Не морају, а и не могу сви наставници бити са свима у добрим односима, али и при сукобима не треба никад губити из вида, да су учитељи васпитачи народни. С тога вам се скреће пажња да своје држање према свакоме подесите тако, како би били пример не само својим ученицима но и грађанима.

4. Насшава. Да би се по могућству грешке у настави благовремено отклониле, ја ћу похитати са првим прегледом школа. А да би се те грешке што боље уочиле, постараћу се, да се при првом погледу што дуже задржим код сваког наставника. Том приликом сваком ћу казати све оно, што мислим да није добро, и како би требало да буде. Ко жели могу у његов нотес забележити све неправилности, које будем код њега заџазио. По евршеном прегледу свих школа сазваћу окр. веће, пред које ћу изнети све неправилности и недостатке, које будем у вашем раду запазио, па ћемо се о томе заједнички разговарати и договарати. А дотле скрећем пажњу свима наставницима да све предмете подједнако обрађују, да међу предметима буде хармоније, да“ настава буде практична и васпитна.

5. Насшавна средеива. Што су нама очи, то су настави очигледна средства. Потреба њихова тако је очевидна, да је непотребно и доказивати је. С тога сви заједнички настаните да, се школа снабде са наставним средствима, јер има наст. средстава, које и сами наставници, а и ђаци могу направити. На већима утврдићемо поименце која наст. средства за сваки предмет треба. да има свака школа, као и то како се иста могу набавити.

6. Џлап лекција и дневник реда. Потребно је да сви наставници воде план лекција и дневник рада (као и личне особине ученика). План лекција треба израдити у напред за целу год. или за месец. А дн. рада треба водити сваког дана, у њега уводити само ново наст. градиво. План лекција нека буде предрачун, а дневник огледало вашега рада.

7. Продужне школе. Да би се добивена писменост у осн. школи одржала и проширила, потребне су нам и продужне школе. С тога по могућству приступите њиховом оснивању где је год могуће. Ове продужне школе треба да походе нарочито они ученици, који су пре 3—6 год. свршили осн. школу. Програм рада као и остало израдиће дотични наставници споразумно и послати ми на преглед. Препоручујем вам да програм рада у главноме буде: читање, писање, писмени састави и рачун. да штиво при