Učitelj

Готов је Мапи ђачки календар | ВА 1910. ГОДИНУ

УРЕДИО Мих. М. Станојевић учитељ.

Прошле године ђачки календар је био мало задоцнио због познатих догађаја који су се дешавали у суседству Србије баш онда кад је требао календар да се штампа. Ове године изашао је на време.

Ђачти календар за 1910. год. далеко је потпунији и с техничке стране много бољи него прошле године стога што се сад на тенане радио а не као прошле године. У њему су поред календарског дела: ђачки љисш, распоред часова, рубрике за оцене из предмета, напомене учлапељеве о учењу џи владању ученика, напомене родитељеве за учитеља, правила о владању ђака, здравславене затовестац за ђаке, дужсностши редареве и т. д. Сем тога у њему су све шиколске молишве и школске песме п дечје мере, које се по пропиву уче у ева 4 разреда основне школе. Даље: разне шале из дечјег осивота, пуно лепих прича, загонешка, пословица п типалица, ребуси, чулне обмане, чаробне слике, игре с дрвишма, куглицама п Т. д. з

Календара има у тврдом повезу а и у меком. Тврдо повезани календари имају облик бележника с црном таблицом и плајвазом за писање на којој може ђак радити задатке у школи. Меко повезани календари имају такође лепе корице од нарочите картонасте хартије.

Цена је тврдо повезаним 0:40 д а меко повезаним 0 30 д. Проценат је учитељима од сваког продатог комада 0:05 дин. Ко скупи на претплату најмање 50 комада у тврдом повезу добија поред рабата на поклон Методику Историје у лепом повезу.

И ако се календар штампао у великом броју примерака ипак треба с поруџбином похитати да се не би календар распродао као прошле године па се новци морају враћати. - 5 -

Тим самим што се овај ђачки календар до сад стално одржао доказ је да је он једна стална потреба ђачка и требало би да га сваки учитељ уведе у своју школу за све ученике.

Поруџбине треба слати или књижари Рајковића “ Ћуковића — Београд, или поатисалпом. Поруџбине се врше или за готов новац или на доплату.

Београд. С псздравом

26. октобра 1909. год. Мих. М. Станојевић, учитељ. Београд. Смиљанићева,. 85.

Изашао је из штампе:. Буквар УРОША БЛАГОЈЕВИЋА, УЧИТ. Е Цена 0,40 д. Добити се може код свих књижара у Србији и код писца

Готове су: Рачуница и геометријски облици за Ш разр. основне школе. — Цена 0,70 дин, и за [У разр. осн. школе. — Цена 0,80 дин.

· _ Израдили Милорад Н. Ђукановић, учит. и Илија Н. Ђукановић професор. Пето поправљено издање.