Učitelj

112 У ЧИите

НЕКРОЛОГ

+ Стеван Самарџић УЧИТЕЉ И КЊИЖЕВНИК СРПСКИ

У Новој Вароши умро је један вредан школски радник, књижевник и родољуб — Стеван Самарџић. Пок. Самарџић провео је цео век свој у борби и раду услед чега је навукао опасну бољку која учитељство немилосрдно сатире и којој он са иначе слабим телесним саставом није могао одолети. Самарџић је умро пре времена, управо тек кад је требало да живи, и кад је својом спремом, талентом и вредноћом могао највише користи дати своме народу који је искрено љубио и за кога је подносио велике жртве.

Учитељско Удружење у покојном Самарџићу губи једног одушевљеног и искреног члана. На нашим скупштинама био је редован гост и ако му и даљина места где је живео и прилике у којима се налазио нису допуштале ту ревност у похођењу. О тога је међу нама био вазда лепо приман, радо виђен. На првом свесрпском учитељском конгресу, држатом у Београду био је Самарџић референат о школама српским у Старој Србијп.

Нека, је вечан спомен пок. Самарџићу. Лака му српска земља коју је жарко љубио!

Ред вожње на нашим државним железницама.

из Београда Полазе:

Брзи воз у 11, 15 ч. ноћу; Путнички: | у 8, оба Ку 2,56 дању; пилићарски : 12, 11 дању; мешовити: у гзу вече.

Долазе у Београд:

Брзи воз у 4, 45 изјутра, Путнички 1 у 12, 80 по подне Пу 8, 47 у вече; Пилићарски у 5, 45 изјутра; мешовити у 6, 44 изјутра.