Učitelj

ПОЛЕМИКА 681

вас казати, дај да видим па да нацртам. Дакле, тражите да добијете најпре конкрешну пресипаву о столу па да га нацртате.

Одакле смемо тражити од деце да напишу реч оса, кад она још немају конкретне тресшаве о написаној речи оса, јер су тек научила да шчитавају ту реч. Деца треба много пута да виде ту реч, да је лако читају на сваком месту, да постане њихова својина, па је тек онда могу написати без анализе гласова само ако је дуже изговорите. Онда код њих ради моторна моћ душе и изводи рефлекс конкретне преставе, која је у дечјој свести; дакле, деца пишу свесно, док путем анализе пишу несвесно и без воље са натезањем и непрестаним запиткивањем од стране наставника: који се гласови чујуг Овде контролну преставу замењује наставник те нам тако и иде са писањем.

Многи ће се наставник сетити из своје праксе, да је имао ђака, који нису знали анализу гласова и у почетку нису умели ни једну реч написати, али после 2—3 месеца, кад су та деца научила да читају, наставник се изненади одакле сад знаду да пишу речи и реченице као и остали ђаци. Ови су ђаци читајући писано штиво и приписујући речи дошли до конкретних престава о писаним речима и они их сад пишући пред наставником остварују. Дакле, овај рад није вештачки створен анализом, већ је природни процес душе.. у

Сем других доказа довољан је овај један доказ (долажење до конкретних престава писаних речи), који даје првенство писаном методу; али, како је време новац а школовање у нашим школама кратко (4. год.), ми се морамо служити мешовитим методом.

Ја сам за првих 5 слова узео само писани метод па онда прешао на мешовити; али сам у мом упуству оставио наставнику да код сваког слова пише штиво на табли, да га- деца читају и преписују. Кад савладају читање код дотичног слова, онда деца могу да преписују штампани текст из буквара.

Ја радим без анализе гласова већ неколико година и постижем много бољи успех у писању на што се с њом може постићи. Писање речи на таблицама почињем поступно, кад већ деца знају добро да читају штиво код првих 10 слова и до 25 слова с писањем достигнем читање. Сва ми деца пишу лако и самостално. Синтезу вршим у толико што деца читају изговарајући глас за гласом везујући их у речи. Читање и писање вршим као што сам у упуству означио.

Много сам захвалан на реферату г. Вујанцу, што ми је дао