Učitelj

"684. Х“ ЧФИТЕЉ

звољавају на пр. Немцима, да они прекопавају земљу лужичку за немачке музеје!) примећује на ту тужну вест „Српских Новина“, -0 губитку једног села: „Добри Србин могао би посумњати и могао "би се просто заплакати од гњева и жалости. У једном крају ископавају Немци из наше земље драгоцене старо-српске костуре, "оружје, мачеве, наките, новац и т. д.: а у другом крају купују Немци наша српска имања, отимају тако српским породицама дом и хлеб, узимају српском народу крв и реч, и тако нам копају гроб. Зар нема више правих родољуба, који би спасли Лужичке Србе од даљег пропадањаг — А како брзо прелази српско имање у немачке руке, како се наша српска земља све више и више умањује; како тиме и наш народ пропада и тоне у немачко море "то се јасно види у хоривујетском крају. Хоривујед се за кратко "време од 25 година сасвим понемчио.

Исто тако и Смилка и Палов. „Немци марљиво раде — Срби "слатко спавају“. —

Велики њихов пријатељ, чувени радник на пољу словенске

узајамности, Чех Адолф Черни, потврђује то. Године 1886, нашао је Хрни Вујезд у чисто српским рукама, и "сада је права немачка варош. Зато је највише крива лужичка интелигенција на селу: свештеници и учитељи. „Лужица“ за том апелује на српску интелигенцију: „Морате стајати на челу народа, морате штитити српску земљу и српски језик, а не сакривати се и спавати по разним закупцима и јамама као кртови и помагати тако копање гроба лужичко-српском народу. Сви морамо лећи на посао, иначе ћемо набрзо моћи запевати :

„зета, Зета хаћшу !“ :

Србина, Србина је нестало.

Али као и код нас; тако и код Лужичких Срба постоји уверење, да „Бог чува Србију“...

Ми сви, и као Срби и као Словени, треба да поздравимо овај нови и можда последњи покрет међу нашом северном браћом. Па када се тргну сви Лужички Срби из мртвила, када предузму методу од Пољака из Пруске, моћи ће сви као један да запевају:

„Ој Словени јоште живи...“

Основне су школе код Лужичких Срба веома уређене и модерне, али готово без икаквог националног обележја. Све се то подало плаховитој најезди Немаца. Па и школе су им уређене по њихову плану што иде у прилог Немцима и њиховим шовинистичким подвизима. Учитељи не смеју да покажу Немцима ни трунку