Učitelj

694. У ЧИТЕЉ

сечно два наставника на сто ученика. Русија је на челу са 195.000 наставника. За њом долазе: Енглеска са 177.500, Немачка са 168.000 и Француска са 159.000. Према овим бројевима Немачка би сразмерно горе стајала, што се тиче броја наставника, но Енглеска и Француска. Али не треба једино о овом фактору водити рачуна. Ако се гледа на број писмених, Немачка заузима прво место међу европским земљама. На 1000 становника она има само 5 неписмених, и то скоро једино из источних провинција; у Енглеској се рачуна 10, у Француској 40, у Белгији 102, у Аустрији 257, у Италији 315 а у Русији 617. Што се тиче Русије, у њој иду редовно у школу само 25 од 100 деце, која су за школу. (ћеђие редадодацне, фебр. 1910., стр. 182.). М. 1.

=

Једна необична школска установа. — Многим појавима у америчким школама, који нама изгледају необични, узрок је у већој духовној покретљивости Амгриканаца, код којих историска тради- | ција нема утицаја као у Европи. Код њих нове идеје не наилазе ни на какве препреке и отуда они показују јаку тежњу к новинама, што уједно даје маха и бржем напредовању.

Велика љубав наспрам деце, коју гаји све америчко становништво, изазвало је у тој земљи јак покрет за упознавање дечје природе и испитивање дечаштва и ми у том правцу имамо много да благодаримо Америци, одакле је он прешао и у Европу.

Међу многим особинама, којима се америчко васпитање разликује од европског, на првом масту пада у очи дечја велика слобода. Та се слобода јако огледа и у домаћем васпитању и због тога се може рећи, да у Америци и нема деце, него малих људи. Отац и мати опходе се с децом и док су још са свим мала као са зрелим људима и претпостављају да су она потпуно разумна и да их с тога треба увек упућивати на размишљање. Тамо се иде толико далеко, да је Европљанин склон да сматра америчку децу за неучтиву, док њихови родитељи у слободи виде жељену самосталност! |

И у школском уређењу тамо се огледа много већа слобода и школска дисциплина је у Америци нешто са свим друго него у Европи, где се мисли да треба дете упутити да се прво научи безусловној послушности, која је основ свега васпитања и битни услов за стварање карактера. Међу америчким новинама је и скорашњи покрет за оснивање тако званих јачкиг држава у школи