Učitelj

=

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 415

Наше основне школе у Старој Србији и Македонији доста «су добро уређене и што је главно нагло се отварају и може. А то је опет најочитији доказ, да у тим земљама, у огромној већини, оживи српски елеменат.

Српске гимназије у тим земљама врло су уређене и у њима превлађује реалистички правац наставе.

ЦРНА ГОРА.

Године 1907., 14 фебруара ступио је на снагу „Закон о народним школама у. Књ. Црној гори.“ По томе зекону народне се школе деле на: дечја забавишта, основне и продужне школе. "Основна школа траје четири године; учење је је у њој обавезно и бесплатно. У местима, где се не говори чисто српски, отвара се уз основну школу приватни разред. Продужну школу похаЂају ученици који по свршетку ТУ разр. не продуже школовање у средњој школи или не оду на занат или у трговину. Продужна школа траје два течаја, рачунајући течај од 1. октобра до 1. марта, а отвара се онде, где има бар 20 ђака.

До сад је отворена само једна дечије забавиште на Цетињу. Основне школе са приправним разредом има само две, а продужних школа још нема. '

Основне су школе: мушке женске и мешовите, а по издржавању су државне или приватне. Државне су оне, чијег учи"теља плаћа држава, а приватне, које потпуно издржава општина, поједина лица или какво удружење. Да школска општина добије државну основну школу, треба да има најмање 36 деце.

Приватне школе морају бити по свом уређењу у свему као и државне.

ЖКенских основних школа има 7: на Цетињу, Ријеци, у Подторици, Кикинићу, Колашину, Бару и Улцињу.

· Школу подиже и снабдева школска општина. Пошто у Црној

Гори нису политичке општине још самоуправне, прирез за школу — школарину — купи племенски капетан, који је у исто време

и порезник, па тај прирез предаје школском благајнику. Овај начин купљења приреза за школу је врло практичан. Издаци за школу теку уредно, школе се снабдевају свима потребама на време. „Да је овакав начин купљења школског приреза и у Орбији боље би било; истина, крњи се општинска самоуправа у неколико, али би се стало на пут партизанству политичком од кога пате све школе у Србији, не добијајући на време све што им треба.