Učitelj

176 У ит Њ ЈБ

У црногорској школи уче се предмети већином, који се уче и у нашим, основним школама. Наставни план и програм предавања прописао је Министар просвете по саслушању Просветног Савета. О томе, какав је тај план и програм могу рећи, да ће народна школа у Црној Гори њиме добити много, јер доиста, одго-' вара савременим, етичким, психолошким и педагошким захтевима.

Школска година у основној школи почиње 1. септембра а завршава, се на Видов-дан, по свршетку свечаног годишњег испита.

Настава је у основној школи полудневна: школе раде од 8. до 12 пре подне или од 9 пре до 1 после подне. О преимућству полудневне наставе са физиолошког и психолошког гледишта над. полудневном наставом у основ. школи сувишно је говорити.

Основне школе ке раде недељом, празником, о Божићу и. Ускрсу по 6. дана.

У [ разред. осн. школе уписују се деца, која ће те године, до 1 септембра, напунити 7 а женска 6 година. Упис се врши у мају.

У дечјем забавишту Рели таРИју се деца ова пола од Е до: 1. године.

Наставника има по законској одредби: сталних, привремених. заступника и забавиља. Стални учитељи-це могу бити она лица, која су црногорски држављани и која су као редовни ђаци свршили учитељску школу иу њој положили учитељски испит зрелости.

Привренени ву учитељи це-она лица, која су свршила учитељску школу без испита зрелости, гимназију и богословију. Да. привремени учитељи постану стални треба да положе учитељски испит по програму, који министар просвете пропише и то после Тве године службовања. Лица пак, која су свршила вишу женску школу или гимназију са испитом зрелости полажу учитељски испит само из педагошке групе.

Забавиља може бити она, која је свршила редовно стручну школу и положила испит за забавиљу.

да научно и практично усавршавање предвидио је закон. феријалне курсеве, али није до данас ни један отворен.

Сталном учитељу-ци почетна је плата 960 круна; повишица. има шест по 240 круна; за прве две повишице служи учитељ- да. по 5 година а за остале по 4 године. |

Сталан учитељ-ца може се пензионисати кад наврши 10 година службе у случају телесне и душевне болести и тада добије: 409 од своје систематске плате ; има ли мање од 10 година службе