Učitelj

7490 | У чЧИитЕЉ

како нису највише способности човечијег духа. Живот се може "обухватити само помоћу осећања, тачног и поузданог инстикта, „а наша данашња школа нема о њима ни појма.

(Из „Листића о немачком васпитању“). — Ке —

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПМСОНИЦИ

ХШ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења држан 5. декембра 1909. год.

Били су: Урош Благојевић, Ђор. Јовановић, Груј. Аџемовић, Милутин Станковић, Стева Ђорђевић, Пет. А. Лукић, Мих. П. Ми· дошевић, Мих. Станојевић, Ант. Стојиљковић, Дим. Н. Лазаревић, · Живко Јовановић, Станиша Станишић и Свет. Поповић,

1. Донесене су одлуке по приспелим актима за ову седницу „и раздате одређеним одсецима на извршење.

2. Продужено је договарање о срећкама, по чему се одлу"чило: да удружење само купи артију за срећке, па да се даду на "штампање штампарији „Доситије“ или „Давидовић“, која од њих " буде повољнија. Ово да изврши председник г. Урош Благојевић.

8. Живко Јовановић наводи да Представнички Одсек, који је правилником предвиђен, још ништа не ради, па тражи да се тај одсек конституише и да отпочне рад. По овоме је одлучено, да се "тај одсек конституише, па кад се буду појавила акта за његов де· локруг, она ће му се упућивати; јер тога случаја досад није ни било.

4. Ђока Јовановић пита: да ли за непотписане чланке од општег значаја у „Учитељу“ одговара Главни Одбор, као власник · листа, или одговара Књижевни Одсек 2

По овоме се повела дебата, после које је одлучено: да за пот. писане чланке одговара потписник, а непотписане чланке да одсад прво прегледа Књижевни Одсек, који ће о тим чланцима увек реферисати Главном Одбору, па ће он о њима решавати.

5. Уредник „Мале Орбадије“ пита: како ће се исплаћивати "одређени хонорари на дружинске органе 2

По овоме је решено: да сваки издатак на хонораре одреди Књижевно-национални Одбор, па ће се после исти издавати из "благајне на потпис уредника, а уреднику на потпис једног члана, редакционог одбора.

6. Пошто су већ оштампана дружинска клишета, по ранијој одлуци, то је одобрено: да се за исплату тога из благајне изда " седамдесет (70) динара.

Овим је састанак закључен.

Секретар, Председник, Летар А. Лукић. Урош Благојевић.