Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 191

ХТУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења држан 12. декембра 1909. године

Били су: Урош Благојевић, Ђор. Јовановић, Отева Ђорђевић, Ант. Стојиљковић, Груј. Аџемовић, Светислав Поповић, Мих. П. Милошевић, Мих. Станојевић, Живко Јовановић, Петар А. Лукић, Станиша Станишић, Милутин Станковић и Димитр. Лазаревић.

1. На овом састанку посвршавани су редовни дружински послови и одлуке су раздане секцијама на извршење.

2. Како је већ стигло одобрење Министарства Народне Привреде да Удружење може издати 30.000 срећака по динар комад у корист подизања пансионата за учитељску децу, то је решено: да се одсад уложи највећа брига и старање Главног Одбора око извођења тога посла, као што су: штампање, нумеривање, штемплирање, потписивање, експедовање и одређени су чланови Глав. Одбора који ће шта и колико на овом послу радити, па је с тим овај састанак и закључен.

3. По овоме послу, а после овог састанка, држано је чешће више конференција, као и два састанка 19. и 31. декембра, на којима су свршавани редовни дружински послови и даљи рад на ерећкама.

4. Дотле су срећке по свему већ биле готове. Ну раније, одмах после штампања, срећке су пребројане и нађено је да је наштампано 31858 комада срећака, услед чега је одлучено: а) да се спали 1753 комада и 6) сто комада, ненумерисаних, непотписаних и нештемплираних, да се задржи као резерва, да би се, у колико буде потребно, могле употребити у случају потребе, кад би се која у току распродаје показала неисправна, искварена или загубљена. Тада би се, ако би и таквих случајева било, такове срећке, из ове резерве, попуниле, пошто би се на њима назначило као дупликат за изгубљени или искварени број. Спаљивање сувишно штампаних срећака извршено је пред пуном седницом Глав. Одбора у дружинском стану.

5. Даље, на тим састанцима, је решено: да се срећке одмах разашиљу појединим члановима Удружења, као што је утврђено и то; колико ће се коме послати. Те пошиљке заведене су тачно у нарочиту књигу.

6. Још је одлучено, да поновно пребројавање и експедовање срећака изврши финансијски одељак Глав. Одбора уз припомоћ г.г. Живка Јовановића и Милутина Станковића, чланова Гл. Одбора.

т. Сем тога решено је: да се послузи за штемплирање свих срећака изда из касе за труд 15 динара, као што ће и продавци срећака за свој труд и трошкове задржати 10%о од распродатих срећака.

Секретар, Председник, Петар А. Лукић Урош Благојевић