Učitelj

:804 УЧИТЕЉ

НЕВРОЖОГ

У петак, 30. априла ове године, преминуо је напрасно овде у Београду, дугогодишњи београдски одлични учитељ

+ Јован Максимовић

утемељач и бивши председник Учитељ. Удружења

Пок. Јован рођен је 13. новембра 1864 г. у Медвеђи, округа крушевачког. По свршеној основној школи у четвртом разреду гимназије, пок. Јован се уписао за ученика учитељске школе, коју је и свршео 1885 год. положивши учитељски иепит са одличним успехом.

По свршеној учитељској школи пок. Јован, постављен је први пут за сталног учитеља у Пироту, у коме је месту служио све до септембра 1891 год. када је по својој молби премештен за учитеља у Јагодини. После Јагодине учитељевао је још у Д. Мутници, окр. моравски, одакле је, јануара месеца 1894 год. премештен за учитеља у Београд, у коме је месту остао све до општег распореда 1904 говине, када је премештен по службеној потреби у Свилеуву, окр. подринског.

Пошто у Свилеуви, због својих породичних и домаћих потреба није могао остати, то је поднео оставку на државну службу, која му је и уважена претписом Г. Министра просвете и црквених послова од 26. марта, 1905 год.

У оставци је провео пуне три године, када је претписом од 1. маја 1908 год. поново враћен за учитеља у Београду где га је и смрт затекла.

Године 1899, месеца септембра, постављен је пок. Максимовић за привременог учитеља грађанске школе у Београду, у коме је звању. остао до 1. јула 1904 г. када су данашњим законом о народним школама укинуте грађанске школе.

Пок. Максимовић постављен је био у четири маха за члана Главног Просветног Савета, коју је дужност најмарљивије вршио, имајући на уму увек интересе школске и учитељске. Лок. Максимовић је више пута биран за члана Главног Одбора Учитељског Удружења, а године 1899 био му је и председник.

Године 1899 пок. Максимовић од стране учитељске скупштине изабран је за председника исте.