Učitelj

258 а ви тв Љ

+ НИКОЛА Ђ. ВУКИЋЕВИЋ

(1830—1910.)

На св. Димитрија о. г. угасило се кандило жавота, Николе Ђ. Вукићевића, умировљеног професора и управитеља сомборске учитељске и учитељичке школе, заменика главног школског референта Митрополије Карловачке, управитеља сомборских српских основних народних школа итд.

( тим даном је догорела свећа једном од највреднијих, најистрајнијих и најзаслужнијих просветних радника; човеку, који је сав свој век од 80 година посветио школи и књизи; човеку, који се пуних 50 година свим жаром своје родољубиве душе одавао и радио на унапређењу народног учитељства, школе и књиге. А то је тле, са кога се најснажније подупире и најбрже подиже култура у широкој маси народној.

Ко загледа у историју наше народне школе и њеног развитка од последњих 200 година, од како је после Немањића поново почела да се пали културна жижа српског народа, неће наћи ни светлију ни издашнију радну снагу на том пољу од покојног Николе Ђ. Вукићевића.

Било је и пре њега, бар на овој страни, међу просветним радницима вредних и заслужних мужева, ал нико до њега није умео, или није знао, да с тако жарким одушевљењем, с таким предањем зарони у душе својих слушалаца, будућих учитеља, да их чисто фанатизује за позив и просветни рад. И у томе му и јесте највећа заслуга, јер је стотинама и хиљадама одушевљених радника разаслао у све народне крајеве, који су истом љубављу и истим жаром своје младићске душе ширили просвету, подстицали националну свест, утврђивали љубав према својој праде-

довској вери, која је највише помогла, да се у тами прогонства и ропства нисмо изгубили као народ.

Ко је само годину или две дана слушао тога красноречивог учитеља, ко је сагледао у ону одану душу за својим позивом није се после ни за цео век опростио оне сугестије, која је падала са оних слаткоречивих усана. То се опажало на свим ње. говим ученицима а после и ученицама, а нарочито на оне из његовог млађег доба. Покојни Ника Грујић, Димитрије Јовић, Димитрије Нешковић и још живи Петар Деспотовић, Др. Војислав Бакић и други живи су посленици овог великог покојника. А