Učitelj

298 У чин -

није. Уз њих је ту дошло и све друго, ситније, што је могло допринети лакшем разумевању, лепшем, тачнијем и бржем превођењу. Ту су непрестано истицане оне ситне речи: вот, уж, да, жеи тд. које се код нас при превођењу обично прескачу, а које дају смислу нарочиту ниансу. Ту су многобројна лепа, често врло ситна и суп“ тилна опажања, за које је писац употребио много времена само да би уштедио драгоцено време читаоцу од претераног завиривања у речник.

П.

Књижевне, историјске и друге напомене већега обима налазе се на седамдесет и шест страна првога дела засебне књиге „Напомене“. У другом делу је на 149 страна прегледан језик текста и поређен са сувременим разговорним језиком образованих Руса. Онај први део друге књиге служи само за разумевање текста, а

" онај други део те књиге служи као одлично средство за оне који

не желе само преводити него и говорити језиком просвећених људи у Русији. Ш.

Трећа је књига „Речник“. Израда овога речника у коме има 10.000 речи однела је писцу и сувише времена и труда. Али за тим трудом и временом писац не треба да зажали, јер је речник тако средио да му нема равнога у књижевности. Све речи, фразе и сва места, неразумљива без ближих тумачења, превео је, средио и обрадио. Не само свакој речи него и свима облицима у којима се он мења обележен је акценат; код придева је свуда забележен и унесен краћи облик и колико га има у обичном говору, а код речи, које не долазе у језику образованих људи, већ су одлика песничког и у опште књижевног или народног језика, то је разабрано и истакнуто

При обради српског дела забележено је и утврђено је значење свакој речи, а особито сличним речима и разрађене су ниансе у њихову значењу. Сва значења потврђена су примерима и указана страна прве књиге на којој долазе. Према свему томе овај је „Речник“ не само кључ „Примерима“, већ и поуздана основа једном великом руско-српском речнику.

Смело се може рећи да су „Руски Примери, по избору и обради, јединствени у српској књижевности, па стога их топло препоручујемо не само нашим друговима — учитељима — негои свима онима који се баве руском книжевношћу. Почетницима у руском језику нека је ова књига једино и правилно упуство у изучавању језика руског.

Дивна хартија, техничка израда и тврд повез чине дело уку.

сним, те цена од 6 динара за све три књиге, од ХХХУП + 874

стране, више је но скромна.

И. нов. 1910 год. Београд. Свет. 6. Лоповић.