Učitelj

316 ит њ Љ

излавити људи, који ће озбиљно п реално сватити своја права и дужности · -

3. Нека висока влада новчано помогне жеље оних учитеља, који хоће да похађају виши педагошки курс;

4. Нека се школски надзорници бирају искључиво из реда учитеља народ. основ. школа, без икаквих нарочитих испита.

5. Нека се не закључују новчане потпоре учитељима, које су им потребне за њихово усавршенство; и

6. Општа је жеља свих учитеља у Босни и Херцеговини, да висока влада озбиљно потпомогне оправдане захтеве учитељског сталежа, који траже, да се паједначе у правилима и дужностима с чиновницима државним, који имају, као и учитељи, стручну школу.

П. „О учипељским статовима“.

Референат по овом питању био је Ст. Марковић, учитељ. Али како је он био спречен да дође на скупштину, то је његова расправа прочитана, па онда су донете ове две резолуције :

1. Стан за учитеља или учитељицу мора имати 3 собе, кујну и потребне зграде у дворишту. Стан мора бити солидно саграђен и мора одговарати хигијенским правилима и прописима. Уз стан мора имати и вода, ма и буварска била; и

9. Ако учитељеки стан није прописан и нема довољно простприја, доплатиће се у новцу. А у местима, где је управитељ школе Муслиман, стап мора бити удешен тако, да одговара његовим обичајима.

Ш „Како да се нађе пут, да учитељи са одраслом децом буду намештени у места, где има средњих тшколаг“ —

() овоме патању реферисао је Љ. Боројевић, учитељ. Оп је у живим бојама оцртао многе тугаљизе моменте из учитељског живота на селу, где заборављени наставник своју децу како заостају у интелектуалном разићу само зато, што учитељу материјално стање не допушта, да своју децу издржава одвојено у средњој школи. На крају своје расправе Боројевић предлаже и скупштина је усвојила ову резолуцију: Умољава се висока земаљска влада, да би законским путем

3):

установила, да на мушким школама служе учитељи пи да у оним

местима, где имају средње школе, буду постављени само они учитељи, који имају деце за школовање у средњим школама“.

После овога развила се жива дебата око тога: која ће педагошки часопис да огласе за дружински орган — „Школски Весник“ или „Учитељску Зору“% — Готово једногласно би од лучено, да „Учитељска Зора“ буде орган удружених учитеља с државних основних школа у Херцеговини.

Ва овим је решено, да се идућа учитељека скупштина одржи у Травнику.

Вредно је спеменути још и резолуцију, коју је ова учитељ.