Učitelj

БЕЛЕ НОК Е 4

Нови Универзитети. Синови издељене пољске краљевине о којима сад „очинску“ бригу брину: Русија, Немачка и Аустрија врло често због разних прилика напуштају своја огњишта и траже туђег гостопримства. Међу онима који вољно или невољно напуштају своју родну земљу има велики број студената. За те студенте Пољаци се спремају да установе свој пољски Универзитет у Паризу. И ако су материјалне жртве за овај посао огромне ипак су оне у великом делу припремљене. На овоме Увиверзитету радили би професори пољске и француске народности. Новине јављају да ће се ускоро у Бугарској установити и други Универзитот и то у Варни. Влада је, кажу, већ спремила, предлог да се за ову сврху вотира 1,500.000 лева.

Радујемо се подизању ових расадника истинске просвете и културе.

+ .

Једна особита школа. Политичке идеје постају расноврсније, оне све више захватају у све шире слојеве. Осећа се права, потреба да они који су позвати да распростиру политичке идеје, они који имају и амбиције и воље и који осећају потребу да се ставе у службу својим партиским организацијама, да радом својим помогну успех принципа који их воде, да они треба да буду потпуно оспособљени за свој политички рад, исто онако као што је то потребно и за послове друге врсте. Један угледан социјалиста, у Аустро-Угарској, у њиховом партиском органу дао је потпуно разрађену идеју о потреби и начину рада једне школе којој би био задатак: да спрема људе потпуно способне за систематски рад на ширењу социјал-демократских идеја.

Управа партије примила је овај предлог, а школа је већ основана у Боденбаху у Чешкој.

Ученике за ову школу шаљу покрајинске социјалистичке организације џи досад их има 40. у

Очекују се ресултати. Џ. П.

ж

Ђачка опажања. Недавно је у Ливерпулу била изложба, разних животиња, Један учитељ одведе ученике свога, разреда да разгледају ову изложбу. Са разних страна давата су врло радо многа обавештавања овим посетиоцима.

По повратку са изложбе зада учитељ овим ђацима да му напишу шта ву видели и чиме су се заинтересовали на изложби. |

Ево неколико њихових одговора, (написаних): ·

„Коњ има ребра, колена и копите. Бев тога не би могла ова животиња ићи,“

„Крава, је врло слична бику, само бик боље боде од краве“.

„Крава има много млека од кога недељом месимо колаче“.

„У месарници смо видели велике комаде меса, који су били својина краве“, ит, п.

Да ли би, у сличној прилици,. одговори малих Српчића били елични овима њихових другова потомака, гордога Албиона“ 2 Мислим — би. М, П.

У ~

Школе на чистом ваздуху у Америци. Уједињене Државе имају свега једанаест таквих школа. Нема тачне статистике о броју туберкулозне деце, којима би била потребна установа ове врете. Али се цени за њихов број (између Зи 15 година) много прелази 250.000. То би била најповољнија оцена, једнака,

Учитељ 21