Učitelj

у"

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 418

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

ЗАПИСНИЦИ РАДА ГЛАВНОГ ОДБОРА.

ХТУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, држан 18. новембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Светислав Поповић, Крета Јонић, От. У. Ђорђевић, Мих. Сргтеновић, Мих. Станојевић, Оветозар Обрадовић, Милева Антоновићева, Мара Кокановићева, Ђ. Којић и Жив. Јовановић.

1. Председник извештава Главни Одбор да је сазнао да је Државној Штампарији потребна кућа. С тога предлаже да се њој поднесе понуда за откуп куће удружења.

Главни Одбор решава да се да писмена понуда Државној Штампарији, да јој се уступи кућа удружења у улици Кнегиње Љубице бр. 5. за 71.000 динара.

Ову ће понуду однети г. г. Станојевић и Сретеновић.

2. Председник пита Главни Одбор хоће ли се лтогод дати, као што је обичај у Србији, раденицима и мајсторима на Учитељском Дому, пошто већ на истоме стављају кров:

Главни Одбор решава да благајник изда из касе удружења радницима на Учитељ. Дому до 150 дин. и то палирима по5 динара а свима осталим по 2 динара

3. Председник саопштава да је био код г. референта за основ. наставу да сазна о опремљеним изменама за закон о народним школама. Па, пошто их није могао од њега сазнати, молио га је да изради пријем код г. Министра целокупном Главном Одбору. Референат је обећао да ће питати г. Министра кад може примити Главни Одбор и да ће о томе известити удружење.

Примљено је к знању.

Секретар чита писмо г. Министра Просвете од 3. овог мес. ПБр. 19099., којим се позива Главни Одбор да предложи г. Министру неколико учитеља, који би држали предавања студентима, универзитета из Опште и Посебне Дидактике о предавању Орп. Језика у 1 разреду, те да се ови оспособе за обуку у писмености неписмених младића.

Главна Одбор је решио да по овом писму донесе одлуку на идућој седници.

Са овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора, Жив. Јовановић. Урош Благојевић.

хУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељеког Удружења, држан 20. новембра 1910. г. Били су: Урош Благојевић, Милева Антоновићева, Мара Кокановићева, Стева Ђорђевић, Овет. Поповић, Мах. Станојевић, Мих.