Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТУ И СЛОВЕНСТВУ 49 заједнички да ступе на посао народне културе и опште ствари. Од њихове слоге зависи и њихов народни напредак; а њихова неслога снажи најљућега словенскога непријатеља — германизам.

ХЕРЦЕГОВИНА

ГТрва маџарска школа у Херцеговини.

После многих напора Мађари су постигли још један пропагандистички успех. У Мостару је, пре неколико дана, отворена прва мађарска школа у Херцеговини.

У ту је школу уписано за сада свега четрдесет ђака. Али ће маџарски пропагатори тек сада унети све силе да у мађарску школу разним примамљивим начином увуку туђинску децу, пошто своје ни у Мостару, ни у целој Херцеговини немају.

ХРВАТСКА

Учитељско питање у Хрватскојји Славонији добија све оштрији облик. Ово се питање протеже још од године 1888. и никако да се реши. Изгледа, по свима знацима, да се ово питање неће скидати с невнога реда док се не реши на правилној и правичној основи, и док се не среди учитељев правни положај у Хрватској и Славонији и као човека и као јавнога просветнога радника.

Најлибералнији закон о основним школама у Хрватској био је онај од 1874. године. По томе закону учитељи су служили 30: година, а основна плата делила се у 4 категорије: | са 1400 динара; П са 1200 динара; Ш са 1000 динара и ТУ са 800 динара. Поред овога, учитељи су сваке пете године добијали на име повишице 10 од сто од плате, коју су до. тада имали. Где уз школу нема стана добијали су додатак у 200 динара годишње и 24 кубна метра дрва.

Напредно учитељство у Хрватској није могло гледати како се народ тиранише и како га полако припремају да постане бесправно. робље, те је, као један човек, почело на свима линијама да сузбија тиранију силника. Тадањи хрватски бан Хедервари, да би се осветио учитељству за тај рад, доведе на положај шефа за просветне ствари озлоглашенога Ису Кршновог, коме беше прва задаћа, да укине закон о народним школама од 1874. године и замени га новим. Овај послушни слуга изврши одмах заповест свога господара и донесе 1888. године нов закон о народним школама. По томе реакционарноме школском закону повишена је учитељ-

УЧИТЕЉ 4