Učitelj

92 УЧИ БЈР

да издржи силну борбу са германском навалом и продирањем, од којега је стално у опасности. Свој народ може се сачувати, кад се омладина његова сачува и спреми за живот и борбу. М Чеси су свима силама прегли, да своју омладину тако васпитају физички, да може да даје отпора немачком продирању и да одбија таласе германизације. Без претеривања, може се рећи, соколство је данас у чешком нуроду једна од најзнатнијих установа за физички напредак чешкога народа; соколство у Чешкој има да штити нацију и да чува њене особине. У томе је његов велики значај за чешки народ; соколи су данас најбоља, најуређенија војска за словенску заједницу и Чеси су се њим истакли и стали у прве редове словенскога поборништва. И где се јаве, показују успех и односе победу. Колико су они у томе напредни показују и последње међународне соколске утакмице, које су пре кратког времена, одржане на међународној изложби у Турину. Утакмичара је било из целога света и свију народности, али је прву награду добио Словенин, и то Чех. Другу награду је добио Француз, а трећу Словенац и један Италијан.

Ми бележимо овај словенски успех у Турину, као што истичемо и успех наш и словенски на изложби у Турину.

СТАРА СРБИЈА

Управа вечерњо-празничне школе у Скопљу подухватила се једнога, у културном погледу, значајнога посла. Видећи да је број неписмених и сувише велики она је отворила аналфебетски курс, у који се примају не само неписмени младићи, него и старији људи, који нису имали среће ни прилике да буду у школи у својим млабим годинама, те су, због тога, остали неписмени или како то наш народ лепо каже „слепи код очију“. Овом подузећу наше браће у Старој Србији ми се радујемо и желимо му најлепши успех. А како су, пак, аналфабетски курсеви једна прека и човечна потреба . за нашу браћу — нарочито у отоманској империји, то ћемо о значају овога питања казати коју више на овоме месту.

Свако друштво, па ма колико оно водило рачуна о човечности, мора се држати оне норме, да је сваки себи најпречи. Данашње економске прилике појединаца, борба за опстанак као и улога. коју они у друштву имају, нагоне чланове друштва на утакмицу, на надметање у раду и солидност самога рада. Та утакмица производи тако рећи борбу између појединаца, а све ради опстанка како посебице тако и у друштву. Очито је, да у тој борби из-