Učitelj

56 УЧИТЕЉ

БУГАРСКА

Бугарска има 4691 учитеља и 3806 учитељица. Свега 8497 наставника у основним школама.

Са по једним разредом раде 4746 наставника, са по два разреда = 2590, са по три разреда 382 и са по четири разреда раде 779 наставника.

ПОКРЕТ СЛОВАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ.

Зле су судбине наша браћа Словаци. Маџари су им одузели све, па и завештања њихових родољуба. Тим новцем они штампају за Словаке часописе и шовинистичке списе на маџарском језику. Чак су им одузели „Словачку Матицу“ и сву имовину ове. Својим шовинизмом и насилним мерама Маџари су одродили многе Словаке од свога народа. Али се у последње време живо буди народна свест међу Словацима. Њихов првак др. Људевшт Базовски, написао је ту скоро један чланак у 5/00. ОПпеотћи, у коме он разлаже потребу народносног конгреса у Маџарској; који ј: потребнији тим пре, што се међу народностима, после насилно извршених избора осетила нека клонулост и малаксалост. По предлогу овога словачког родољуба на конгресу био би израђен један програм, који би обухватио не само оно, што је чисто политички заједничко свима народностима, него би се сн дотакао и његових главних културних и економских заједничких интереса, за чије би остварење имале све народности заједнички да се боре. Уз то он предлаже, да се установи и једна народносна средишна информацијона Канцеларија, која би била у вези са појединим, оделитим, народносним Канцеларијама те врсте, и која би иностранству давала обавештења о свима зулумима маџарским над народностима, о чему до сада цивилизовани свет није био обавештен онако како треба. Најзад, др. Базовски предлаже и покретање једнога заједничкога листа на маџарском језику, који би о праведним захтевима народности обавештавао и маџарску публику, која би на тај начин могла и сама пресуђивати о оправданости народносних жалби и захтева.

Ко зна стање немаџарских народности у Маџарској, лако ће и сам моћи разумети, да је идеја о сазиву једнога народног Конгреса у Маџарској једна у истини корисна и здрава идеја. Нико не може порећи, да народности и после свих досадашњих неуспеха у својој борби противу тираније, која је завитлала свој мач над њиховом главом, не би учиниле никакав мудар акт ако би про-