Učitelj

'0 ДЕЧИЈОЈ ЛАЖИ 211

"притворству, но у почетку се почео двоумити да ту мисао од себе "одагна, јер девојчица пуних пет месеци није проговорила ни једне речи. Даља посматрања ипак убеде лекара у оправданост његове претпоставке, и њему пође за руком да девојчицу изобличи, тј. примора је да говори. Један дечак, који се такође правио да је "нем, није говорио девет месеци, ма да је непрестано био у друштву с гецом и одраслима.

Ево једног врло карактеристичног случаја вештачког бљувања. "Једна госпођа с ћерком од 12 година јави се лекару за савет. Де"војчица је у току више од 5 месеци патила од бљувања, које не "гледајући на лекарско лечење, не само да није престало, но није се ни умањило. Сва употребљена средства нису ништа помогла. Мати је причала да се бљување обично дешава при крају обеда, кад је последњи залогај узет, тада би девојчица устала иза стола и отишла у суседну собу и тамо би јој се згадило. Сем тога случаја здравље девојчице било је веома добро: она је била пуначка, лице чисто, ведро и весело, у опште изгледала је добро и није било ни најмањег знака желудачног катара или које друге болести. На пи"тање лекара, мати је одговорила, да девојчица не повраћа после колача, слаткиша, посластица, да радо пије хладну селтерску воду, после које јој се такође не гади. На основу овог казивања лекар посумња да се девојчица претвара, и њему пође за руком, ма да с великом муком, да је изобличи. Бљување је девојчица производила, као што се доцније видело, врло просто: она је све врло добро јела, но при крају јела задржавала је у устима неколико сажватаних залогаја, које је и повраћала, правећи да јој се гади. Девојчица се поправила.!

Разуме се, да не могу сви који се претварају тако дуго издржати у свом притворству, други напуштају раније глумачку радњу. Један дечак, кога су родитељи својом попустљивошћу били размазили, није хтео да иде у школу. Због тога се почео правити страшно осорљив и јогунаст, а по том се правио узнемирен и као луд. С почетка ови су се наступи састојали у том, што би нагло устао из постеље, пао на колена пред гувернантом, обвио јој врат рукама, плакао, муцао у говору и на послетку, пошто би изнемогао, пао би у постељу тражећи воду и говорећи да је се наступ свршио.

1 Овај и други горе наведени примери дечије лажи узети су из дела Ријевгеђа „Пез Мајафезе5-тбез сћех јез епташ5“. Рап5 1888. Види по овом питању још Х пл. у „17 Нуајепе а ' сесоје“, СоШпеан, Рап5, 1889.

148