Učitelj

О ДЕЧИЈОЈ ЛАЖИ 218

Има деце специјалитета у претварању, која се праве да су "болесна, не ради какве личне пријатности, но чине обману ради уживања у самој обмани. За њих су лаж и притворство пријатни сами по себи. Ово су најопасније варалице и препредењаци, јер они издржавају узету улогу у вишем степену, енергично и доследно; они су врло одани и чине обмане веома сложеног и финог карактера. Такве препредењаке веома је тешко изобличити, они свој посао раде вешто, лако избегавајући све противречности и разапете мреже. Они тако уђу у своју улогу, врше је с таквом искреношћу, да се и сами заборављају и лаж код њих достигне до висине истине. Двојства свести, које се обитно дешава у лажи, код њих нема; код њих је, као и код оних који не лажу, мир и тишине у души, јединство; то су мали Хлестакови. На образовање таквих субјеката делају многи и сложени узроци. Главни од њих јесу: наслеђене наклоности и васпитање.

Испитујући све наведене облике и узроке дечије лажи, можемо рећи, да она потиче из једног истог извора: из намере да се прибаве задовољства, која се често забрањују, а избегну казне. Лаж из страха, лаж да би се коме улагало, лаж из нагона за ефектом, лажне дечије болести — сви ови видови и степени лажи имају циљ: да лажову прибаве што веће задовољство, а да га сачувају од казне. Због тога и нећемо говорити засебно о још неким нарочитим облицима дечије лажи, који и нису ништа друго до само просто измењен основни облик, и који немају у себи ничега новога ни с психолошке ни с педагошке стране. Таква је, на пример, лаж услед лености. Лено дете тешко посматра, разликује, прима, лено, полако ради, оно схвата нејасно, брзо, погрешно, а отуда се рађа лаж. Оно зна да то не ваља, али се боји брижљивог рада. Исто тако и лаж из освете, злобе, зависти, клевете и Т. д. кад се упореди са раније описаним облицима лажи не преставља ништа оригинално, особито.

Да приступимо и педагошкој страни овога питања — к расматрању средстава, којима се служимо у борби с лажи.

Педагошка борба с дечјом лажи. А. Средства, која се против дечије лажи употребљавају, бирају се према узроцима њеног постанка и развића. Што се тиче ненамерне дечије лажи, ту не треба предузимати нарочите мере. Ова лаж ишчезне сама по себи заједно с развитком