Učitelj

ЈЕСЕНАШЊИ УЧИТЕЉСКИ РАСПОРЕД | 225

Само то, па би било довољно да се овај начин привременог попуњавања учитељских места, као целисходан по наставу задржи. Али има још нешто.

До сада су у учитељским редовима егзистирали и недоучени гимназисти, ученице женске раденичке школе, раскалуђери и пропале егзистенције, који су својим нерадом и неумешношћу у школи и порочним животом у друштву компромитовали аукторитет школских посленика. Сад је баш ова комисија томе учинила крај. Постављени су само они, когш имају законске квалификације по чл. 29. и 30. зак. о нар. школама, и Поред тога остала су само 22 одељ. празна у целој земљи. _

Распоређено је око 120 наставника, који су остали без места. Готово половина њих задовољена је по својим молбама, те је тиме учињена двогуба корист: и њима, јер су добили што су желели, и држави, која им неће плаћати попутнину и дневницу. Остали, који нису својим молбама изјавили где желе службовати, а остали су без места, распоређени су и без тога, јер је Шо интерес наставе налагао.

Свега је распоређено 367 наставника.

Овај огромни п компликовани посао Министар са особљем министарства не би могао дуго свршити. „Више очију више и види!“ Било је неопходно потребно увећати број посленика, који ће се неколико дана посветити, и сву своју пажњу сконцентрисати само на тај посао. Учитељи, чије је вредноћа и марљивост документована преданим радом у школи и ван ове — и овом приликом су то доказали. Радили су марљиво, истрајно и беспрекидно. На посао су долазили први, а остављали га последњи. Радили су радним даном и празником. Радили су грозничавом журбом, да што пре све школе добију своје наставнике. ИМ за све то — друг њихов, уредник месечног журнала за васпитаче и учишеље, назива их властољупцима и свесним помагачима Министровим у гажењу закона!..

Образовањем ове комисије није погажен закон, већ је дух чл. 35 закона о комисиском распореду пренет и на чл. 37, а у овом случају је ипак министар попунио празна места, јер није морао примити предложене кандидате (као што је негде доиста и изменио), а код сталне мора (од двојице) једнога поставити. _ Значи да он ове кандидате поставља као своје. Образовањем ове комисије министар је само спојио чл. 35. и чл. 37. закона, у интересу школе и учитеља. Не сумњиво је да ће учитељи увек пре и боље израдити распоред, него чиновници министарства.

УЧИТЕЉ ' 15