Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 241

6) У солунскоме вилајету. Радило је 6 основних школа у којима је било 580 уписаних ученика са петнаест учитеља. Нарочито је напредовала солунска основна школа, у којој се уче деца особито из дебарскога краја. Седморазредна гимназија је затворена, чине се припреме да се отвори једна практична четвороразредна трговачка школа, у којој ће се поред практичних трговачких знања учити језици, који су највише у употреби у Турској.

в) У косовскоме вилајету (у епархијама рашко-призренској, без Скадра, и скопљанској). У овоме вилајету има највише школа; махом четвороразредних и мешовитих основних школа. У прошлој школској години било је 278 таквих школа са 11.560 уписаних ученика и 339 учитеља и учитељица. У рашко-призренској епархији нису радиле школе преко целе године због сукоба између Митрополита и турских власти.

У Скопљу радиле су једна потпуна гимназија, једна учитељска школа и раденичко-домаћинска. У потпуној гимназији било је пријављених 526 ученика, а примљено је, због недовољног простора у гимназијској згради, 332 ученика. У гимназији је радило 24 наставника. Подиже се сасвим нова и модерна гимназијска зграда. У учитељској школи било је пријављено 60 ученика, а примљено је 46 распоређених у четири разреда. Домаћинско радничка школа има два курса; у нижем има три разреда и траје три године, а виши два и траје две године. У овој школи радило је 12 наставница и наставника, а било је пријављено 154 ученице. Ученици који су учили у средњим и стручним школама у Скопљу били су из свих српских крајева.

У Призрену је, поред богословске учитељске школе, у којој јо било уписано 128 ученика, а радило 17 наставника, радила и трговачка школа. Нижа трговачка школа у Призрену ће бити четвороразредна, а спремаће подмладак за трговину, која се све више развија у Призрену и околини. Призрен постаје све већи трговачки центар, чијем развијању чине сметње и муслимански и католички елементи.

Пљевљанска четвороразредна гимназија није у прошлој години радила дуго, и у њој је турска власт забранила нашим рад због тога, што јој је директор био српски поданик.

Па ипак у ову гимназију било је ушло 56 ученика, са којима је радило 10 наставника. У женској вишој основној школи, где је нарочито обраћена пажња женскоме раду, било је 14 ученица, са којима су радиле 4 наставнице.

УЧИТЕЉ 16.