Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 245

искључиво немачким. Ова се забрана простире чак и на приватан разговор тих чиновника између себе. Овај најновији пример германске осионости огорчио је Словенце и поменути лист, између осталога и ово пише о томе: „Што се тиче правне стране те председникове наредбе, о томе ће бити речи у Царевинском Већу иу земаљском сабору. Али та наредба има и другу страну. Она мора увредити свакога, који осећа словенски. У нашој словеначкој круновини, у држави, у којој је законом зајемчена равноправност славе немачком језику, забрањује председник Немац Словенцима, да међусобно говоре Словеначки! Рибљу крв мора имати онај, кога та наредба не би могла узрујати, и само ништавни људи без осећаја могу тако што равнодушно примити к знању. На председников "ферман треба одговорити репресалијама. Немци су избацили наш језик из суда, дужност је наша, да истребимо немачки језик свуда где то можемо учинити.“

Тако Словенци о нападу Немаца на њихов језик. И тамо сада предстоји огорчена и мучна борба, која може донети и теже заплете.

Ми топло поздрављамо борбу браће Словенаца, који војујуи тину за своја права и националне идеале. Нека би из ове борбе изашли крунисани успехом. То је наша жива жеља.

СЛОВАЦИ.

Од свију словенских племена најтежа је судбина Словака, које гази маџарска чизма. Сурови маџарски шовинизам одузео им је све: и школу и слободу. Оно што хоће маџарски шовинизам, то сеи предаје у словачким школама. Легате, који су словачки родољуби завештавали на словачку просвету, одузели су грубо и брутално „Маџари, те им то служи сад као средство за помађаривање словачке омладине. Хоће Арпадови потомци да униште словачки народни индивидуалитет. Али као да се словачки народ почиње будити и давати отпора најезди маџарској. И зато неће бити без интереса, да се мало ближе упознамо са нашом браћом Словацима. О њима је пре краткога времена изашла врло интересантна студија др. Сподола. У првом делу ове своје студије др. Сподола из. носи стање словачкога народа. Он у Словачку убраја 11 северних маџарских жупанија, у којима Словаци живе у већини. Површина словачкога земљишта износи 23.207 Клм.“ са 2,069.424 сановника. На 1 Клм.“ долазу 62'3 становника.

Што се тиче насељености словачке, она стоји овако: на једну