Učitelj

246 УЧИТЕЉ

општину долази по 818 душа, а број свих општина на словачком: земљишту износи 2563.

У Словачкој преовлаћују мале општине. При том је од великога полицискога значаја то што словачко земљиште нема главних средишта, нема ни места економски и културно доста јакога, које би могло бити средиште целога словачкога народнога живота.

Још је једна околност значајна у животу словачкога народа. Код њих је статистиком утврђено, да има више женскиња него мушкараца, док у маџарским и румунским жупанијама мушкарци су бројем јачи од женских. Ова појава није повољна по Словаке, јер овој већини жена узрок је и исељавање. Тако исто исељавање је узрок што у Словачкој има мање одраслих него ли деце, према осталим земљама.

У економском погледу, за Словаке је неповољна појава и то, што је код њих мањи број становништа способнога за рад, а узрок овоме лежи у исељавању оних Словака, који су способни за рад.

Исто је тако неповољна појава код Словака број душевно и телесних болесних. Нарочито је велики број слепаца, што је велика несрећа. Али још је неповољнија појава у Словака број глувонемих, и то: 17,4 на хиљаду становника. У овим случајевима нарочито су несрећне_ неке словачке покрајине; као: оравска, где има глувонемих 45, а душевно оболелих 44 на хиљаду душа.

Међу мађарским Словацима неожењених има 54,6%о; удовица: односно удоваца 6,4%/о; растављених 0,049%/0.

Износећи овако слику социјалног живота словачкога народа др. Сподола позива све родољубе словачке и апелује на словачку интелигенцију, да живо и активно раде на стварању нових бољих погодаба за живот и развитак словачкога народа. Апел је његов. силно утицао на словачку интелигенцију, која се сада свом снагом дала на посао народнога напретка. Овај покрет међу Словацима доказ је њихово будне народне свести, која мора на крају крајева. победити. ~

РУСИЈА.

Министарство просвете поднело је Государственој Думи извештај о бројном стању школа и ђака у Русији за прошлу школску годину. Из тога извештаја види се, да је прошле школске године било у Русији: 100.196 основних школа с 186.460 учитеља и учитељица. Ђака у овим основ. школама било је преко шест милијуна. Нижих средњих школа било је 62.862, а ученика-ца у овим