Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 947

школама било је преко два милијуна. Средњих школа има данас у Русији 1362, које похађа 514.319 ђака. Виших школа има 28 са 10.620 ђака. У овој години отвориће се још 21 гимназија, 19 реалки, 10 учитељскик института, 6 учитељских семинарија и 161 градска школа.

Биће од интереса за учитеље и читаоце „Учитеља“, да сазнају што и пензионом фонду руских учитеља. У званичном органу министарства просвете у Русији, објављено је, да је капитал пензионога фонда руских учитеља и учитељица износио да дан 1. јануара ове године суму од 1572 милијуна рубаља. Нема сумње ово је још мали капитал за руске учитеље, којих има још сада нешто мање од 200.000.

У руским школама има и један новитет. У извесним пределима нарочито се брига поклања уметности. Тако град Антверпен много полаже на улепшавање својих школских зграда. Од 1896. године, по речима, Ред. Хо. сваке године се дозвољава најбољем ученику месне академије уметности, да може по једну учионицу украсити својим радовима и за тај посао даје му се награда од 3000 франака; а од 1910. године та је награда повећана на 4000 франака. Радови се ови обављају под надзором стручнога професора. Сиже за слике удешавају се тако, да сви скупа чине целину. Млади уметници обично разрађују какав догађај из народне историје. Слике се израђују у бојама и дају учионицама свечан и празничан изглед. Школа постаје у истини „кућом детета“. Старији педагози старали су се, да у детета развију интелект књигом и формулама. Затим су увели гимнастику и ручни рад. Сада се модерни педагози труде да развију и до сада запостављену емоционелну страну дечје душе; и сувремена школа, по свему судећи неће се више враћати на стару — касарнску школу.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а) РЕФЕРАТИ

Основи емпиријске Психологије. (Београд, 1910) од Рг. Бранислава Петронијевића.

Основи емпиријске психологије су по моме нахођењу најбоље и најсавесније израђено, најстручније, тако рећи најнаучније дело