Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 265

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

ОДГОВОР

ГЛАВНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

Г. МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ О ПРОЈЕКТУ ЗА ПРЕУРЕЂЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

Главни Одбор Учит. Удружења захвалан је на пажњи, коју му је Господин Министар указао пославши му пројекат закона о уређењу министарства просвете, да о њему да своје мишљење.

Главни је Одбор проучио тај пројекат у целини, али сматра, да је Министарству потребно да сазна мишљење учитељства поглавито о оном делу, који пма везе са основном школом и народним Просвећивањем, па је нарочито тај одељак и расматрао о чему и подноси овде своје мишљење. Но Управа мора нарочито скренути пажњу Г. Министру да ће ове измене имати вредности за народне школе и учитеље тек онда, кад се у исшо време побољша и учитељски положај, а нарочито млађих учитеља; и кад: се — изменом закона о нар. школама — заведе боље школско

уређење. 1

По мишљењу Главног Одбора, заиста врло је потребна реорганизација министарства просвете и подела његова у одељења као што је по чл. 4. пројекта и предвиђено, само би одељак за основну наставу и народно просвећивање, који је чл. 10. прецизирао требало проширшти, Т. ј. дати му шири круг радаји што аутономнији каракшер. Тај одељак Министарства могао би се назвати и управа народних школа и народног просвећивања.

ПЦ

Управу народних школа — односно одељак за основ. наставу и народ. просвећивање, — треба да састављају: Председник Управе или начелник одељења, који треба да има најмање 15 год. професорске службе и испит из педаг. групе наука, а уз то да је познат као спреман радник; 2—5 инспектора министарства, који треба да су свршила учит. школу или универзитет и положили професорски испит из педагошке групе наука; 3 учитеља народних школа, које избере скупштина Учитељ. Удружења тајним гласањем за 2 године; правни референат и лекар, који по потреби послова овда онда из општег одељења, долазе и у ово и решавају — на послетку 3—4 секретара овога одељења.

Секретаре овог одељења — управе — поставља министар просвете на предлог Главног Просв. Савета. Секретар може бити оно